maandag 23 september 2013

Klein mysterie 484 – Roy

Dienen zich barstjes aan in het zo rimpelloze huwelijk tussen Roy Bouten en de PvdA? Of weet Roy de zaken en het meisje te blijven scheiden?
Je hebt Roy Bouten de PvdA’er en je hebt Roy Bouten de fanatieke Ajaxaanhanger. Het vervelende is nu dat áls Roy de Ajaxaanhanger wordt dwarsgezeten, dit bijna altijd gebeurt door partijgenoten. Roy maakt in dat geval van zijn hart geen moordkuil. Zo moest de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan het vorig jaar ontgelden toen op diens gezag de landskampioenschapshuldiging van Ajax bij de Arena plaatsvond: ‘Van der Laan: stop met het populisme over de rug van de goedwillende en trouwe Ajacieden die hun club het hele jaar fanatiek steunen en neem de echte voetballiefhebbers serieus.
In januari dit jaar maakte Roy de PvdA-burgemeesters van Emmen, Groningen en Utrecht uit voor ‘faalhazen’, vanwege de buitensporige maatregelen die ze namen toen Ajax in hun gemeente kwam voetballen. Deze week was het Rob van Gijzel, de PvdA-burgemeester van Eindhoven, die alle stoppen deed doorslaan bij Roy. Aanleiding: de weigering van Van Gijzel Ajaxsupporters toe te laten bij PSV-Ajax. Roy op z’n weblog: ‘Ik vraag me af of u eigenlijk wel beseft wat de gevolgen zijn van uw hypocrisie. Door uw hypocrisie worden 1.200 goedwillende Ajax supporters weggezet als een verzameling tuig. De kans dat u dit leest acht ik net zo groot als de kans dat u een goed bestuurder wordt, vrijwel nihil.’
Dat PvdA-minister Ronald Plasterk gisteren bij PSV-Ajax naast PvdA-burgemeester Van Gijzel op de tribune zat, was ook al tegen het zere been van Roy, die twitterde: ‘Beste @RPlasterk, ik hoop dat u beseft welk statement u heeft gemaakt door naast @rvangijzel te gaan zitten. Voel me geschoffeerd door jullie.’
Wat moeten we hiervan denken? Als jarenlang bezoeker van thuis- en uitwedstrijden van VVV kan ik slechts bevestigen dat in Nederland de angst voor bezoekers van voetbalwedstrijden regeert. Het beleid is volledig afgestemd op de enkeling die de zaak verziekt en de rest heeft zich daar maar bij neer te leggen. Dit leidt tot waanzinnige taferelen waarbij flexibiliteit ver te zoeken is en discriminatie hoogtij viert.
Denk aan politie-escortes voor de met pakweg dertien man gevulde supportersbus van pakweg Emmen.
Denk aan verplichte rijroutes.
Denk aan schimmige parkeerplaatsen waar je het ene kaartje voor het andere dient te ruilen.
Denk aan politiemachten die groter zijn dan het supporterslegioen van de bezoekende club.
Denk aan het verbod je als aanhanger van pakweg VVV je in de binnenstad van pakweg Almelo te vertonen op de dag dat Heracles-VVV op het programma staat.
Denk aan het feit dat VVV dit seizoen vier keer thuis heeft gespeeld en het geen enkele keer mogelijk was op de dag van de wedstrijd zonder Clubcard een kaartje te kopen (en dat bepaald niet omdat het stadion uitverkocht was).
Denk aan de verplichte inlevering van de batterijen uit je fototoestel.
Denk aan fouilleringen die alle perken te buiten gaan.
Denk aan de onmogelijkheid een kaartje te bemachtigen als uit je paspoort blijkt dat je uit een bepaalde plaats afkomstig bent (klik hier).
Denk aan het tot ver na afloop van de wedstrijd opgesloten worden in je tribunevak.
Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Dus als er iemand is die zich de frustratie van Roy kan voorstellen, ben ik het wel. Alleen kan ik me niet voorstellen dat de woorden (en vooral de toon daarvan) die hij op z’n weblog en in z’n tweets bezigt, de oplossing van het probleem dichterbij brengen. Eerder zullen de bestuurders er hun vooroordelen in bevestigd zien. Zou het niet effectiever zijn als Roy de PvdA’er de emoties van Roy de Ajaxaanhanger beteugelt en Roy de PvdA’er z’n invloed en contacten aanwendt om het lot van bezoekers van Nederlandse voetbalwedstrijden te verbeteren? 

1 opmerking:

  1. Ben maar niet bang. Ik elk goed huwelijk zijn wel eens meningsverschillen. Daarnaast ben ik geen lid vanwege de bestuurders, maar vanwege de ideologogie. Ik heb het vandaag overigens op een wat feitelijkere wijze geprobeerd. http://roybouten.wordpress.com/2013/09/23/de-goeden-lijden-onder-de-kwaden/. Tjeerd van Dekken (PvdA Kamerlid) heeft inmiddels gereageerd dat hij ermee aan de slag gaat waarbij normalisatie zijn uitgangspunt is.

    BeantwoordenVerwijderen