maandag 30 september 2013

Top 5 – Pompoenenadresjes

Na Horst-sweet-Horst top 5-en (top 5-s?) van bessenadresjes, kersenadresjes en notenadresjes kan een Horst-sweet-Horst top 5 van pompoenenadresjes niet langer uitblijven. Want in de almaar uitdijende lijst van Horster aanhuisverkoopproducten nemen pompoenen een prominente plaats in.
Het probleem is alleen dat ik niets, maar dan ook helemaal niets met pompoenen heb. Ja, een bordje pompoensoep wil er op z’n tijd wel ingaan. Maar verder? Bij dezen zou ik de Horster pompoenkwekers dan ook willen oproepen hun tijd nuttiger te besteden en zich vanaf nu toe te leggen op de teelt van kersen, bramen, rode bessen, blauwe bessen of desnoods frambozen.
Wat de ontwikkeling van mijn pompoengevoel evenmin bevordert, is de slogan die je op diverse plaatsen op het worldwideweb tegenkomt ter pompoenpromotie. Pompoen moet je doen. Grrrr … Roept akelige herinneringen wakker aan het fantoom uit Capelle aan den IJssel.
Ook de gedachte aan Halloween en de geforceerde wijze waarop al jaren pogingen worden gedaan dit verschijnsel in Nederland voet aan de grond te doen krijgen, maken het er niet beter op. Wat dan weer wel vertedert is dat Horst aan de Maas behalve de traditionele zonnebloemwedstrijd ook een pompoenwedstrijd voor basisschoolleerlingen blijkt te hebben. Met nog enkele weken voor de boeg gaat Emma Burgers van De Schakel in Broekhuizenvorst momenteel aan de leiding. Haar pompoen heeft een omtrek bereikt van 1,92 meter. Emma wordt op de hielen gezeten door Rick Korstjaans van Onder de Linde in Hegelsom (1,85 meter) en Rowie Versleyen van Onder de Wieken in Meterik (1,80 meter). Wel jammer dat je voor die tussenstand tegenwoordig je toevlucht moet nemen tot internet. Waar zijn de tijden gebleven dat De Echo van Horst ons wekelijks verblijdde met de jongste stand van zaken in de strijd om de hoogste zonnebloem? 
Goed, het is allemaal niet anders, dus hier komt ie dan, met frisse tegenzin, de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster pompoenenadresjes:

5. Wouterstraat, America
Van de aantrekkelijkheid van de presentatie moet deze kraam het duidelijk niet hebben. Wel van de fantastische vormen van de siergroenten, die van een afstandje eerder aan vazen doen denken. 

4. Ulfterhoek, Sevenum
Handgeschreven briefjes, je komt ze nog maar zelden tegen. Ook het aan de paal bevestigde geldblik mag er wezen.

3. Crommentuijnstraat, Meterik
Het assortiment is bepaald mager te noemen, maar kent u één ander pompoenenadresje waar pompoenen in een winkelwagentje aan de man worden gebracht?

2. Nachtegaallaan, Melderslo
De hoge notering is louter te danken aan de aanwezigheid van kerstbesslingervruchten. Het pompoenenaanbod houdt namelijk niet over.

1. Americaanseweg, Kronenberg
Niets ten nadele van de nummers 5 tot en met 2, maar het ware pompoenwalhalla bevindt zich toch in Kronenberg. Schappelijke prijzen en gruwelijk ruime sortering.

(Klik hier voor een actualisatie van dit stukje.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten