maandag 14 oktober 2013

Top 5 – Afgedankte Horster badkuipen met een tweede leven als drinkwatervoorziening voor paarden

Soms blijft een onderwerp wel eens op de plank liggen. Bijvoorbeeld de Horst-sweet-Horst top 5 van afgedankte Horster badkuipen met een tweede leven als drinkwatervoorziening voor paarden. Het idee was er al heel lang, enige urgentie om tot publicatie over te gaan nooit. Maar ineens is die urgentie er wel. Met dank aan Dagblad De Limburger. Dat pakte vrijdag namelijk uit met twee pagina’s over ‘de opmars van het vrijstaande bad’. ‘De moderne variant van de ouderwetse tobbe geeft een gevoel van luxe en rijkdom’, aldus de krant.
Voelt u de bui ook al hangen? Al die afgedankte Horster badkuipen die nu een tweede leven hebben als drinkwatervoorziening voor paarden, krijgen ongetwijfeld binnenkort een derde leven als ‘moderne variant van de ouderwetse tobbe’. Wie nog iets wil meekrijgen van de Horster badkuip-als-drinkwatervoorziening-voor-paardencultuur kan er daarom maar beter snel bij zijn.  
Wat zijn het er trouwens veel zeg, de afgedankte Horster badkuipen met een tweede leven als drinkwatervoorziening voor paarden! Let er maar eens op! Doet vermoeden dat het eerste leven van de gemiddelde Horster badkuip betrekkelijk kort is. Of zouden wat ik aanzie voor afgedankte badkuipen met een tweede leven in feite badkuipen in hun eerste leven zijn? Badkuipen als statussymbool? ‘Kijk ons eens rijk zijn, we kunnen het ons zelfs permitteren een nieuwe badkuip aan te schaffen als drinkwatervoorziening voor onze paarden.’ Zoiets?
Waar u ook eens op moet letten: het zijn bijna uitsluitend paarden die het vergund is te drinken uit een badkuip, (bijna) geen koeien of schapen. Zou dat soms ook met status te maken hebben? Het paard als edel dier, ver verheven boven koe en schaap die zich maar tevreden moeten stellen met een zinken, stenen of plastic drinkbak?   
Allemaal goed en wel, hier komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van afgedankte Horster badkuipen met een tweede leven als drinkwatervoorziening voor paarden:

5. Kranestraat, Horst
Met z’n hoekige vorm veel minder elegant dan de meeste andere badkuipen. Duidelijk bestemd (geweest) voor de robuuste badderaar.

4. Stationsstraat, Hegelsom
Tja … ik weet niet … hoe zal ik het zeggen? … die kleur van de binnenkant. Bevalt me om de een of andere reden niet. Staat wel een majestueus uitzicht op station Horst-Sevenum tegenover.

3. Tongerloseweg, Hegelsom
Zo’n kuip op poten heeft toch ook wel wat. En al helemaal als die kat een oogje in het zeil wil blijven houden.

2. Nachtegaallaan, Melderslo
Die bruine knol daar op de achtergrond is werkelijk te benijden. Paradijselijke omgeving en dan ook nog zo’n badkuip. Jammer dat ze zo oogverblindend wit is.

1. Smale Brook, Lottum
Het perfecte plaatje, helemaal één met de omgeving. Zou de kleur bewust zo zijn gekozen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten