maandag 3 maart 2014

Intermezzo – Jachthut (25)

‘Dierenactivisten en anti-jachtlieden hebben sinds kort een machtig wapen in handen: de virtuele schandpaal, www.jachthutten.nl. Daarop staan afbeeldingen van de bouwsels, die als jachthut dienen. H. Voss is de man, die voor de site, de foto’s schiet van de bonte schoonheid aan jachthutjes en kijkoptrekjes.’
Aldus Ray Simoen zaterdag in Dagblad De Limburger. Hoe slecht geïnformeerd kun je eigenlijk zijn als journalist? Jachthutten.nl ‘sinds kort’ een machtig wapen voor ‘dierenactivisten en anti-jachtlieden’? Het is maar wat je kort noemt: jachthutten.nl zag al op 3 juni 2004 het levenslicht. En Harry Voss, de initiatiefnemer van de site, zal zelf best een hoop plaatjes hebben geschoten, het merendeel van de foto’s is ingezonden door bezoekers van de site. De afbeeldingen die als een soort fotostrip een vast onderdeel van elke jachthutten.nl-pagina vormen, zijn bijvoorbeeld bijna allemaal afkomstig van Horst-sweet-Horst. En dat Ray elders in het artikel stelt dat ‘de weidse natuur geen Vinex-hut of Jan des Bouvrie-uitkijkpost [verdraagt]’ bewijst dat hij in elk geval deze jachthutten in Broekhuizen
en Kronenberg
nooit onder ogen heeft gehad. Als dit al geen Jan des Bouvrie-uitkijkposten zijn, dan toch op z’n minst Vinex-hutten. Maar goed, dat Ray deze kijkoptrekjes in de Noord-Limburgse periferie zijn ontgaan, zij hem vergeven. Ernstiger is dat hem ook al helemaal is ontgaan dat jachthutten.nl sinds 30 juni 2013 is gestopt. De site is nog wel in de lucht, maar wordt niet langer ververst. Staat allemaal keurig vermeld, niet met reeënletters, wel met fazantenletters.
Jachthutten.nl heeft gelukkig wel een opvolger: jachtkaart.nl van GroenFront. Daarop zijn 1131 jachtobjecten in heel Nederland weergegeven. Helaas staan mijn meldingen van Horster jachtobjecten aan jachthutten.nl niet op die nieuwe virtuele schandpaal. Misschien moet ik de Horster jachthutten en hoogzitten die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen – naar schatting omstreeks vijftig – maar eens opnieuw aanmelden. Nu bevat de kaart slechts negen objecten in Horst aan de Maas, allemaal in Meerlo.
Om de tijd tot de aftrap van Feyenoord-Ajax (gaap) en Atletico Madrid-Real Madrid (wat een spektakel) te doden, heb ik die Meerlose objecten gisteren in ogenschouw genomen. Het betreft vier hoogzitten, drie voederbakken en twee likstenen.
Eén hoogzit met voederbak bevindt zich aan de rand van een bosperceel tussen Veestraat en Oirloseweg, de andere objecten staan allemaal betrekkelijk dicht bij elkaar aan de oostzijde van de Vossevenseweg.
Verder weinig bijzonders over te melden, behalve dan dat in laatstgenoemd gebied vijf reeën niet wisten hoe snel ze zich uit de voeten moesten maken toen ze me in het vizier kregen. Je hoopt dan maar dat hen datzelfde ook lukt als de mannen (zijn er überhaupt vrouwelijke jagers?) die het wel op hun leven hebben gemunt hén in het vizier krijgen. Echte mannen zijn dat trouwens niet, als we de sticker van Faunabescherming – die ik (toevallig?) ook in het gebied aantrof, moeten geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten