maandag 22 september 2014

Intermezzo – Horst-tweet-Horst – 1e Horster Twittershow (2)

En zo is Horst-tweet-Horst – 1e Horster Twittershow alweer geschiedenis. Aan een Horst-sweet-Horst top 5 van hoogtepunten van de 1e Horster Twittershow waag ik me niet: ik zou mensen ongewild tekort doen en bovendien was de avond wat mij betreft één lang hoogtepunt. Nou dient gezegd dat je met een hoofdgast als Jan-Dirk van der Burg sowieso al op zeker speelt: vlotte spreker, perfecte timing, humor en opmerkelijk goed op de hoogte van de Horster ins en outs. Zijn bijdrage aan de avond bestond achtereenvolgens uit een ultrakort Twitter voor dummies, een toelichting op het concept van zijn Tweetbundels en voordrachten uit de Tweetbundels van Aad de Mos (wat staat-ie graag in the picture), Arie-Wim Boer (van pijnlijk tot tenenkrommend) en Halina Reijn (ik, ik, ik, ik, ik).
Maar Jan-Dirk was eerst en vooral naar Horst afgezakt voor de presentatie van zijn zesde Tweetbundel. Van tevoren was al uitgelekt dat die de gebundelde tweets van een Horster twitteraar of twitteraarster zou bevatten. De spanning was dan ook om te snijden op het moment dat de presentatie aanstaande was. Wie zou Jan-Dirk hebben uitverkoren? Een van de Horster politieke veeltwitteraars die zo vaak figureren in Horst-sweet-Horst-stukjes? Een landelijk bekende Horster grootheid als Renée van Wegberg of Twan Huys? Of toch een onbekende outsider?
Bij zijn keuze ging Jan-Dirk niet over een nacht ijs. Maandenlang onderwierp hij de vele Horster twitteraccounts aan minutieuze interpretatie en analyse, hij nam tienduizenden Horster tweets tot zich, hij oordeelde en hij veroordeelde, hij wikte en hij woog en hij kwam uiteindelijk tot de conclusie dat slechts één Horster twitteraar of twitteraarster recht had op een Tweetbundel: Elly Michiels-Fleuren (https://twitter.com/elly_emf38), varkenshoudster uit Melderslo. Met meer dan 46 duizend tweets in amper drie jaar (een gemiddelde van om en nabij de veertig tweets per dag) overtreft Elly erkende Horster twittervedetten als Roy Bouten (19 duizend) en Thijs Coppus (16 duizend) ruimschoots.
Toch was het niet zozeer de kwantiteit die Jan-Dirk – zelf zoon van een varkenshouder – voor het Melderslose twitterkanon deed kiezen. Wat dan wel? Nou, onder meer originele hashtags als #lifeonthefarm, #starswordensterren, #happypigs en – als de varkens naar de slacht gaan – #exit #varkens. Maar ook haar gedetailleerde agrotweets, berichten over klimatologische tegenslagen aan de Herenbosweg, haar sneren richting #antivarkenshouderij en haar culinaire intermezzo’s (‘#duitseworst’) kwalificeerde Jan-Dirk als ‘zeer lezenswaardig’. Tel daar nog de onweerstaanbare felfies (= selfies van een farmer) bij op en duidelijk mag zijn dat de Tweetbundel Elly méér dan toekomt.
Alvorens Jan-Dirk de 298 pagina’s tellende Tweetbundel (die nog niet in de handel is) voordroeg, overhandigde hij het eerste exemplaar aan Elly. Hoe verguld ze daarmee was, bleek uit de twintig tweets die Elly aan de Twittershow wijdde. De Horst-sweet-Horst top 5 van tweets van Elly Michiels-Fleuren over de 1e Horster Twittershow:P.S. Klik hier voor een terugblik op De Mus, een ander onderdeel van de 1e Horster Twittershow

1 opmerking: