maandag 8 september 2014

Intermezzo – Jachthut (26)

‘Wat zou ik graag een top 5 van Horster jachthutten samenstellen! Maar helaas, ik kom niet verder dan één exemplaar.’ Geschreven op 17 augustus 2008. Inmiddels heb ik er zoveel dat ik de tel een beetje ben kwijtgeraakt. Zo om en nabij de vijftig (50!) moeten het er zijn. Waarbij dient opgemerkt dat ik hoogzitten – Leitersitz blijft een mooier woord – voor het gemak ook onder de jachthutten schaar.  
Vorige week kon ik in één klap een aantal nieuwe exemplaren aan mijn collectie toevoegen. Dat zit zo. Vier weken geleden ontving ik een e-mail van de mij voorheen onbekende X, woonachtig ergens in het midden van het land. Hij schreef op Horst-sweet-Horst te zijn beland vanwege de stukjes over jachthutten. Waarom? ‘Sinds enkele jaren is het mijn hobby om jachthutten, hoogzitten, likblokken, jachtbunkers, voederautomaten e.d. op te sporen, te fotograferen en de geografische coördinaten daarvan te noteren. Ik verniel ze niet, hoewel gezegd moet worden dat mijn handen soms jeuken.’ Geen vernielingen, maar wat dan wel? Hij stuurt de foto’s met de bijbehorende coördinaten naar GroenFront!, dat ze op een (digitale) jachtkaart van Nederland plaatst. X sloot zijn e-mail af met de vraag ‘of je eventueel bereid bent mij op sleeptouw te nemen en in jouw “jachtgebied” rond te leiden naar de “gruwelplekken”’. In de veronderstelling in hem een geestverwant (tegen de jacht, géén geweld of vernielingen) te hebben getroffen, liet ik X weten graag bereid te zijn hem op sleeptouw te nemen.
Zo gezegd, zo gedaan: ik stelde een route langs 45 jachtobjecten in Horst aan de Maas samen, X installeerde zich op een boerderijcamping in de buurt en samen trokken we er twee lange dagen op uit. De eerste dag op de mountainbike in het gebied ten westen van de A73, de volgende dag met de auto in het gebied ten oosten van de A73. Twee keer bezweet, bemodderd en bemuggenbult thuisgekomen. Maar ook zeer voldaan. Veel gehoord, veel geleerd, veel gezien, ook een aantal nieuwe exemplaren waaraan ik hierboven al refereerde.
Dankzij X weet ik de Horster gebieden met jachthutpotentie nu veel beter op te sporen en te ontleden. Dus het kan bijna niet anders of de fijne kneepjes van het jachthutspotten die X me heeft bijgebracht gaan de komende tijd tot meer vondsten leiden. En de door X op onze route gefotografeerde en van GPS-coördinaten voorziene jachtobjecten zullen successievelijk op de jachtkaart van Nederland verschijnen. Uiteraard zal ik u daarop attenderen. Ook zal ik hier de komende tijd enkele van de nieuw ontdekte hutten ten tonele voeren.
Dromen van een top 5 van Horster jachthutten doe ik overigens al lang niet meer. Zelfs niet van een top 50. Nee, ik droom tegenwoordig van een top 100. U kunt me helpen die droom waar te maken door me uw signaleringen van jachthutten en hoogzitten te mailen (horstsweethorst@gmail.com).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten