maandag 1 december 2014

Klein mysterie 609 – Hôrster hundje

Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Moet je een gegeven hond niet aan z’n plassertje trekken? Bij de gisteren in Horst gegeven hond is dat in elk geval niet aan te raden. Anders word je nat. Zeiknat.
Ik moet dus een beetje op m’n woorden letten. Laat ik daarom vooral het Centrummanagement Horst prijzen voor het initiatief Horst een cadeautje te geven ter ere van de renovatie van het Sint-Lambertusplein.
En als het plein dan toch een ‘belevingsplein’ moet worden (wat mij betreft liever niet), valt er beslist ook wat te zeggen voor het idee iets te doen met het ‘Hôrster hundje’.
Dat ik het een spuuglelijk en kitscherig hondje vind, doet niet echt ter zake. Lelijk is immers geen argument en, hoe ongelooflijk ook, hele volksstammen vinden het wél een prachtig hondje. Ach, als iedereen dezelfde smaak had, zou het ook maar saai zijn. Met enige moeite kan ik me er dus wel bij neerleggen dat mijn smaak niet leidend is. Maar wat me intrigeert, is wiens smaak dan wel leidend is. De smaak van het Centrummanagement? De smaak van de Lambertuspleinondernemers? De smaak van de cultuurwethouder? Of is het geen kwestie van smaak? Geldt gewoon het adagium wie betaalt, bepaalt?  
Voor een willekeurig konijnenhok is het beste beeldkwaliteitsplan nog niet goed genoeg. Hoe zit dat met de inrichting van een plein, toch de openbaarste aller openbare ruimtes? Zijn talloze hondjes de revue gepasseerd, is gewikt en gewogen, zijn deskundigen geraadpleegd en is men vervolgens tot de slotsom gekomen dat het Sint-Lambertusplein met dit tuincentrumhondje van het laagste allooi de kwaliteitsinjectie zou krijgen waar het zo om zat te springen? Ja? Zeker weten? Dan kan ik er vrede mee hebben.
Min of meer dezelfde vragen kun je stellen over de eveneens fonkelnieuwe fontein, centraal op het plein. Lichtgevend, geluidproducerend (als het goed is), 25 sproeiers die tot acht meter hoog spuiten.
Is het een weloverwogen keuze geweest de uitbundigheid van de fontein te laten contrasteren met de sobere vormgeving van de achterliggende Sint-Lambertuskerk? Is het risico van na verloop van tijd bij de Horster bevolking intredende fonteinmoeheid besproken? Is na ampel beraad besloten dat het geluid van klaterend water alléén niet voldoende was? Is er rekening mee gehouden dat kermisexploitanten wel eens bij de gemeente zouden kunnen aankloppen met de vraag of zij hún kermisattractie eveneens permanent op het plein mogen stallen? Ja? Zeker weten? Dan kan ik er vrede mee hebben.

Nu maar hopen dat het hondje zich niet op z’n plassertje getrapt voelt.

1 opmerking:

  1. Mart vd Munckhof2 december 2014 om 16:55

    Over de kromme spelling van het dialect zeg ik niks meer! Dat gezeik!

    BeantwoordenVerwijderen