maandag 9 maart 2015

Klein mysterie 629 – Guus in Meterik

Onbegrijpelijk maar waar: ik trof dit weekend nog in diverse Horster winkels exemplaren aan van Voetbal International. En dat terwijl het voetbalweekblad toch een hilarische reportage van vier bladzijden bevat over het bezoek van Guus Hiddink aan Meterik, twee weken geleden. Geschreven bovendien door Geert-Jan Jakobs, een Horstenaar die al meer dan een decennium in dienst is van Voetbal International. Gelukkig is het nog niet te laat: tot woensdag ligt het nummer van deze week in de schappen.  
Absoluut hoogtepunt in het artikel zijn de parkeerplaatspassages. Geert-Jan schrijft dat Guus slechts één eis had: een parkeerplaats naast de zaal. ‘“Daaraan konden we nog wel tegemoet komen”, zegt de gemeentewoordvoerder lachend, in een dorp waar parkeerproblemen bepaald niet tot de dagelijkse beslommeringen behoren. “Een plek reserveren is hier niet nodig, maar om het allemaal wat officiëler te maken, hebben we dat toch maar even gedaan.” En dus is het vakje naast de ingang van De Meulewiek nu vrijgehouden met een frisdrankkratje. Een gehandicaptenparkeerplaats, maar dat is allerminst hatelijk bedoeld.’
Even na half drie, een half uur eerder dan verwacht, arriveert Guus in Meterik: ‘Diens donkergroene Bentley past helaas niet op de gereserveerde parkeerplaats. Hij rijdt het kratje omver, daarna steekt de wagen nog steeds te ver uit op straat. Hiddink stuurt naar een iets groter vak en stapt monter uit.’
Smullen toch? Maar ondanks alle lof voor Geert-Jan laten de parkeerplaatspassages helaas ook een hele reeks vragen onbeantwoord. Zo blijft het frisdrankkratje wat mij betreft veel te veel in het vage. Welke kleur had het? Waarom frisdrank en geen bier? Was het gevuld en zo ja, met lege of volle flessen? Stond het op z’n kop? Was het gesponsord? Waar stond het in het parkeervak? Hing er een briefje of bordje op het kratje? Zo ja, welke tekst bevatte dat?
Ook de aankomst van Guus had Geert-Jan van mij best wat verder mogen uitdiepen: arriveerde hij via de Speulhofsbaan of via de Crommentuijnstraat? Hoe verliep het indraaien als hij via de Crommentuijnstraat arriveerde? Was het de organisatie niet bekend dat Guus zich voortbeweegt in een Bentley? Was het de organisatie niet bekend dat een Bentley niet past in het beoogde parkeervak? 
Dan de climax: het omverrijden van het kratje. Jammer genoeg blijven over het waarom daarvan ook een aantal niet geheel onbelangrijke vragen buiten beschouwing. Stuurfout? Eenvoudig over het hoofd gezien? Dacht ie dat het wel mee zou schuiven? Of was het een daad van agressie? Vond ie het beneden z’n waardigheid het kratje zelf te verwijderen? Was ie verbolgen over het feit dat het kratje slechts lege flessen bevatte? Was Guus trouwens überhaupt op de hoogte van het feit dat hij werd geacht te parkeren op de gehandicaptenparkeerplaats?
Weliswaar niet cruciaal, desondanks van belang met het oog op de geschiedschrijving: we weten nu waar Guus niet parkeerde, maar waar parkeerde hij dan wel? En hoe valt zijn monterheid te verklaren? Hopelijk kunnen Geert-Jan of andere getuigen opheldering verschaffen. Sowieso zou ik een van onze Horster cineasten in overweging willen geven de parkeerplaatspassages te verfilmen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten