maandag 9 maart 2015

Top 5 – Handmatig verfraaide in Horst aan de Maas opgehangen verkiezingsposters

Heerlijk, verkiezingstijd! De aloude volkskunst van het handmatig verfraaien van doodsaaie verkiezingsposters beleeft weer hoogtijdagen. De Hitlersnorretjes, de brillen, de geaccentueerde scheidingen, de geslachtsdelen, de tekstballonnen: genieten! Elke dag beginnen met de prangende vraag wie de voorgaande nacht welke facelift heeft ondergaan en je vervolgens maar laten verrassen.
‘Wist ik niet dat Twan een rechtszaak aan z’n broek had, maar waar rook is is vuur.’
‘Hé, koket dat sikje van Carla.’
‘Weet je, die bril geeft Jasper ineens een intellectuele uitstraling!’
‘Gek, altijd gedacht dat Ger slechts één rotte kies had.’
‘Zou dat uitgediepte decolleté Tirza nou stemmen opleveren of kosten?’
‘Gewaagd hoor, die ezelsoren van Rudy.’
‘Die tieten staan John eigenlijk heel goed!’
‘BTS, waar zou dat in godsnaam voor staan?’
Politici acteren altijd dat ze die metamorfoses verschrikkelijk vinden. Twan Beurskens, provinciaal VVD-lijsttrekker, dit weekend ook weer: ‘Ik persoonlijk vind het altijd een beetje zielig om spullen te bekladden.’ Geloof het alsjeblieft niet, ze kicken erop, de dames en heren politici. Elke verkiezing weer leggen ze in het geniep ranglijsten aan van mooist verfraaide posters. Wees ervan overtuigd dat een toppositie in dat klassement statusverhogender is dan een wetsvoorstel door de Kamer loodsen, een collegevoorstel torpederen of een amendement aangenomen krijgen.  
Horst-sweet-Horst is inmiddels doorgewinterd verkiezingsposterwatcher en beschikt over een verkiezingsposterfotoarchief om u tegen te zeggen. Dat maakte het samenstellen van een Horst-sweet-Horst top 5 van handmatig verfraaide in Horst aan de Maas opgehangen verkiezingsposters niet bepaald tot een sinecure. Toch is het uiteindelijk gelukt. Komt-ie:

5. Sybrand van Haersma Buma, Tweede Kamerverkiezingen, 2012
Vanwege de ontbrekende mogelijkheid tot detaillering is Horst-sweet-Horst geen groot liefhebber van met de spuitbus op verkiezingsposters aangebrachte verfraaiingen. Desondanks is deze transformatie van Sybrand wonderwel geslaagd. Pièce de résistance: de imposante borstelwenkbrauwen.

4. Mark Verheijen, Tweede Kamerverkiezingen, 2012
En toch zou het nog vier jaar duren voordat meneer werd ontmaskerd.

3. Ria Oomen, Europese verkiezingen, 2009
Bril, snor, waanzinnige haardracht, ‘oma’: ongetwijfeld heeft het er allemaal toe bijgedragen dat Ria, La Ria, bij de Europese verkiezingen in Meterik de ongekende score van 98,7 procent van de stemmen behaalde. 

2. Raymond Knops, Tweede Kamerverkiezingen, 2012
Simpel, maar doeltreffend: ons geacht Hegelsoms Tweede Kamerlid weggezet als lid van een roversbende.

1. Casper Tielen, Provinciale Statenverkiezingen, 2015
Je mag toch alleen maar je handjes dichtknijpen als je op deze manier wordt opgewaardeerd van droogstoppel met Poetinuitstraling tot man van de wereld met designerbril?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten