maandag 20 april 2015

Top 5 – Voor de Hegelsomse Haan te brengen offers

Zeven jaar geleden riep ik de Hegelsomse Haan van Dolf Wong uit tot nummer 1 in de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster kunstwerken (klik hier). Korte tijd later verdween de Haan van de plek waar hij meer dan veertig jaar had gestaan: het dak van een gebouw dat onderdeel was van wat op het laatst IPC Dier heette, maar ik altijd ‘de henneschoël’ ben blijven noemen.
Begin april 2010 dook de Haan weer op, nu op de nieuw aangelegde rotonde op de kruising Stationsstraat – Pastoor Debijestraat – Handelstraat. Hoe blij ik ook was over z’n terugkeer, hij had voor mij veel van z’n magie verloren (klik hier):
‘De haan op het dak van IPC Dier was een trotse, ongenaakbare haan: altijd alert, borst vooruit, ik ben hier de baas en niemand doet me wat, ik zal ze allemaal eens een poepje laten ruiken en kom vooral niet aan m’n hennen want dan zwaait er wat. De haan op de rotonde is een getemde haan die een beetje mooi staat te wezen, geen haan die ontzag inboezemt en domineert. Deze haan heeft geen ijzeren greep op z’n omgeving, voor hetzelfde geld zou je ’m zomaar over het hoofd zien. Hij is z’n strijdbaarheid, z’n felheid kwijt.’
Sinds twee weken staat de Haan niet langer op een stok, maar op een 3,5 meter hoge betonnen H. Een hele verbetering, zeker als het beton straks ook nog is begroeid met klimop, zoals de bedoeling is. Heeft de Haan daarmee z’n magie terug? Kort en goed: nee. Alle tralala in z’n nabijheid leidt af en belemmert nog altijd het zicht op de Haan. Het beest is gereduceerd tot decorstuk, terwijl het alle aandacht naar zich toe zou moeten zuigen.
Een nieuwe verhuizing kunnen we de Haan natuurlijk niet aandoen. Zou-ie gezien z’n 50 (!) jaar – soortgenoten van nu mogen blij zijn als ze de 50 dagen halen – vermoedelijk ook niet overleven. Dus zit er weinig anders op dan de omgeving beter toe te rusten voor de Haan. Moeten we verder ook niet moeilijk over doen, kunst vraagt nu eenmaal offers. De Horst-sweet-Horst top 5 van voor de Hegelsomse Haan te brengen offers, opdat die weer als vanouds kan gloriëren:

5. Alle op de rotonde aanwezige beplanting verwijderen en vervangen door gras. Natuurlijk gras welteverstaan, géén kunstgras.

4. De vier wegwijzers rondom de rotonde wegbonjouren en vervangen door vooraankondigingsborden, enkele tientallen meters vóór de rotonde. Of laat ook die achterwege: elke zichzelf respecterende automobilist heeft tegenwoordig toch een TomTom?

3. De rotonde zelf ontdoen van alle storende elementen.
Dus wég met die reclame, wég met de betonnen gevallen waarop die reclame is bevestigd en wég met die volstrekt overbodige rotondebordjes.

2. Alle lichtmasten in de omgeving verwijderen en de rotonde van onderen aanlichten. Dit biedt niet alleen vrijer zicht op de Haan, maar maakt hem ook in het donker tot een baken.

1. Het gebouw van Kempen Communicatie afbreken.
Dit pand probeert de Haan naar de kroon te steken en dat kan onmogelijk de bedoeling zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten