woensdag 6 mei 2015

Ingezonden – Kasteelboerderij van Huys ter Horst niet op waarde geschat

De verkoop van de Kasteelboerderij laat Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) – zoals zoveel Horstenaren – maar niet los. Opnieuw een ingezonden bijdrage. ‘Ik geloof een beetje een boos stukkie’, schreef Jan in de begeleidende tekst. Ik weet dat wel zeker. Hier komt het:
Kasteelboerderij van Huys ter Horst niet op waarde geschat

Hoe een rijksmonument wordt verkwanseld

Diverse bronnen melden dat de gemeente Horst aan de Maas bij verkoop van de Horster Kasteelboerderij slechts 135.000 euro van Eric Janssen van De Lange ontvangt. Daarnaast zou Janssen een afkoopsom aan Frank Kuijpers, de huidige uitbater van de boerderij, hebben betaald om te bereiken dat deze zo spoedig mogelijk uit het pand vertrekt: deze constructie is een CDA-slimmigheidje; dezelfde bronnen vertellen namelijk dat de beoogde exclusieve verkoop van de boerderij in het garen is gehangen door oud-wethouder Leon Litjens (CDA),  wethouder Bob Vostermans (CDA) en ‘centrumburgemeester’ Jan Nabben (CDA).

De gemeente is in haar recente persbericht ‘vergeten’ om melding te maken van de grote zorgen van het bestuur van de Horster historische kring (LGOG Ter Horst) (klik hier en klik vervolgens bovenaan de pagina op ‘klik hier’). Bestuurders die bij uitstek de historische waarde van de Kasteelboerderij kunnen beoordelen. Hun mening: voorstander van het in gemeentelijk bezit houden, past niet in de kraam (frame) van de gemeentevoorlichting. Toch zeer bevreemdend dat de gemeente in haar persbericht niet benoemt dat deskundigen tegen de verkoop zijn? Waarom zijn ter zake deskundigen en belanghebbenden als het LGOG (historische kring) Ter Horst en de stichting Huys ter Horst niet van tevoren geraadpleegd over de verkoopplannen? Dat lijkt toch sterk op onbehoorlijk bestuur.

Wat dacht u van de waarde van de Kasteelboerderij voor de mensen die sinds jaar en dag enorm veel vrije tijd, energie en idealisme hebben gestoken in het in de huidige staat brengen van het Huys ter Horst en het kasteelterrein? Gaan hun onbetaalde vrijwilligersuren ongezien over in een zuiver commercieel belang? Hebben zij al die tijd gratis gewerkt voor De Lange, terwijl bij hen de verwachting is gewekt dat boerderij en kasteel ooit samen zouden komen?  Dat hun idealistische inzet voor het unieke Horster monument wel naar waarde werd geschat? Telt hun mening niet? Staan ze er nu bij voor Piet Snot, terwijl de snelle CDA-boys de blits willen maken door de Kasteelboerderij te verpatsen? Betaalt De Lange hen ook een afkoopsom voor de geleverde arbeidsuren?
Het is een gotspe en een schandaal wat hier in Horst gebeurt. Hoe cultureel erfgoed wordt verkwanseld en de openbare mening wordt gemanipuleerd. En dan zijn er nog de geruchten dat Eric Janssen enkele maanden geleden lid van het CDA geworden is; zelfs beoogd gemeenteraadslid voor die partij zou zijn. Dat hem straks het uitbaten van de horecagelegenheid in het Gasthôes wordt gegund.

‘Alles van waarde is weerloos’, schreef de Nederlandse dichter Lucebert ooit. Bij sommige mensen wil het er blijkbaar maar niet in dat er in deze wereld ook andere waarden zijn dan economische doelmatigheid en rendement. Ze zijn niet in staat de ‘waarde op zich’ van cultureel erfgoed te zien. Zij snappen niet wat een lezeres van Horst-sweet-Horst bedoelt, als ze in een  reactie op de kasteelboerderij-affaire verzucht: ‘De kasteelboerderij is van de Horster mensen, dat verkoop je niet in een achterkamertje.’ 

Jan Duijf Kloosterstraat

1 opmerking: