maandag 11 mei 2015

Intermezzo – Norbertuswijkse geveldoeken (1)

Als de lokale media het nieuws niet oppikken, doet Horst-sweet-Horst het maar: de geveldoeken in de Norbertuswijk worden vervangen!
Onder het motto ‘Kleur in de wijk’ verschenen in 2008 op strategische plaatsen in de Norbertuswijk levensgrote doeken aan zijgevels van een aantal woningen en flats. De afbeeldingen op de doeken waren gemaakt door leerlingen van de lagere school in de wijk. Na twee jaar was de tijd rijp voor nieuwe doeken, ditmaal ontworpen door leerlingen van het Dendron College. Zoals dat gaat, vervaagden ook die nieuwe doeken na verloop van tijd. Vervangen of verwijderen was er niet bij, zodat op een gegeven moment de vraag gerechtvaardigd was of het motto ‘Kleur in de wijk’ misschien cynisch bedoeld was. Een Horst-sweet-Horst top 5 van vervaagde Norbertuswijkse geveldoeken kon natuurlijk niet uitblijven (klik hier).
Maar nu valt in het meinummer van NorbertusNieuws te lezen dat de huidige doeken dan toch worden vervangen. Er komen vijf nieuwe doeken, opnieuw ontworpen door leerlingen van het Dendron College. Thema is ditmaal duurzaamheid. De feestelijke onthulling vindt plaats op donderdagmiddag 25 juni.
Goed nieuws uiteraard, al wil ik niet verhelen dat ik liever had gezien dat professionele kunstenaars aan het werk waren gezet. Ik herhaal maar weer eens: de verhoudingen tussen professionele en publieksparticipatieve kunst zijn de afgelopen jaren in Horst aan de Maas danig scheefgegroeid en het is zo langzamerhand de hoogste tijd voor een inhaalslag. Met name de zijgevel van de Noordsingelflat aan de rotondekant schreeuwt om een gigantische muurschildering van Berlijnse of Doelse allure (nadat die zo gruwelijk in de weg staande boom is verwijderd).
Tik op Google afbeeldingen gewoon voor de aardigheid eens ‘Doel street art’ in. Ik ben ervan overtuigd dat u vervolgens met mij zegt: ‘Wat zou het fantastisch zijn als zoiets ook die zijgevel van de Noordsingelflat zou sieren.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten