maandag 14 september 2015

Ingezonden – Horst aan de Maas hotspot van landschapsverandering

Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) pleit voor een heldere visie om de teloorgang van het Horster landschap een halt toe te roepen. En kraakt en passant ook wat kritische noten.

Horst aan de Maas hotspot van landschapsverandering
Hoe de teloorgang van ons landschap te stoppen?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Horst aan de Maas en omgeving zich heeft ontwikkeld tot een hotspot van landschappelijke veranderingen: veroorzaakt door woningbouw, industrieterreinen, grote en megastallen, vakantieparken, broeikassen en agrarische gebouwen. Deze ontwikkeling gaat voort in een ras, gestaag en onstuitbaar tempo;  gericht op een maximaal gebruik van de nog beschikbare ruimte in het buitengebied. Er gaat heel wat moois en waardevols verloren. Er is al veel weg. En het verlies aan landschappelijke schoonheid en waarde wordt onvoldoende gecompenseerd door passende maatregelen.
Er ontbreekt in de gemeentelijke politiek  een duidelijke visie op het behoud en herstel van waardevol landschap. Het gescherm en gezwijmel van de Partij van de Arbeid met de mooie natuurgebieden in onze gemeente is in dit verband een misleidend en onacceptabel zwaktebod, want daar plant men, letterlijk en figuurlijk, geen verstening en verglazing. Gebruik de Stichting Het Horster Landschap niet als alibi om zelf geen visie te hoeven hebben op de rest van het buitengebied.

Mijn stelling: de ‘verrommeling van het landschap’ in Horst aan de Maas is mede een gevolg van de ‘verrommelde visie’ van de politieke partijen op dat landschap. Bewijs dat ik ongelijk heb. Dat ik onzin schrijf. Stel mij, en vele anderen, gerust. Dat zou een democratische politieke partij toch moeten willen?

Beste politieke partijen: beantwoord nu gewoon eens de vraag hoe het met het buitengebied, minus natuurgebieden, verder moet. Vertel eens wat er aan waardevols behouden moet blijven. Hersteld moet worden. Hoe je dat doet. Kom eens met een heldere visie.

Jan Duijf Kloosterstraat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten