maandag 7 september 2015

Klein mysterie 670 – Zum Bahnhof (2)

Als ervaren archiefbezoeker weet ik dat de belofte die besloten ligt in de zegswijze ‘Zoekt en gij zult vinden’ slechts zelden wordt ingelost. ‘Je de tering zoeken en nog vind je niet wat je zoekt’, is doorgaans de praktijk. Alleen ditmaal dus niet.
Over café Nellen ging het. Aan de Stationsstraat, van Horst uit gezien net over het spoor. Waar ooit een terrorist van de Rote Armee Fraktion (RAF) een of meerdere consumpties zou hebben genuttigd. Broodjeaapverhaal of feit? Had het de voorpagina van het Dagblad voor Noord-Limburg gehaald (zoals ik me dacht te herinneren) of niet? Na een vergeefse internetzoektocht en bij gebrek aan een gedigitaliseerd Dagblad voor Noord-Limburg besloot ik er een stukje aan te wijden (klik hier). In de hoop en de verwachting dat de reacties voldoende aanknopingspunten zouden bieden voor gefundeerde antwoorden op mijn vragen. Mooi niet dus. Het bleef stil, onheilspellend stil. Ja, desgevraagd bevestigde een enkeling mondeling het verhaal, zonder met feitelijke gegevens te komen. Daar bleef het bij tot voormalig collega S. zich per e-mail meldde: ‘Enkele dames van de Rote Armee Fraktion zijn er op bezoek geweest. Het heeft indertijd in Dagblad voor Noord-Limburg gestaan, dat weet ik zeker. Volgens mij heb ik er ook over gelezen in een boek over de RAF en Nederland.’
Shit, dat ik zelf niet aan dat boek over de RAF in Nederland had gedacht! Ik leende het, las het van bladzijde 1 tot en met 366 inclusief noten, hoogst interessant, maar wat denk je? Geen woord over een bezoek van enkele dames van de RAF aan café Nellen.
Het verhaal liet me niet los. Ergens moest het toch op schrift zijn gesteld? Het Dagblad over Noord-Limburg 1975-1980 misschien? Afgelopen vrijdag reisde ik af naar het Gemeentearchief Venlo om dit vijfjarenoverzicht van het Noord-Limburgse nieuws te raadplegen. En jawel hoor, wat stond daar bij 1977 vermeld?
Yes! Hebbes! Nu nog het volledige krantenbericht zien op te snorren. Zou Het Dagblad over Noord-Limburg 1977 – een vergelijkbaar overzicht, maar dan uitsluitend over 1977 – wellicht een datumaanwijzing bevatten? Geloof het of niet: weer raak! Bij september 1977 (klik op de afbeelding om haar te vergroten):
Resumerend: in september 1977 moet er dus in het Dagblad voor Noord-Limburg een artikel hebben gestaan over het al dan niet vermeende verblijf van de twee RAF-leden Angelika Speitel en Sigrid Sternebeck in café Nellen. Klik hier voor het vervolg!

Overigens ben ik van mening dat het altijd zo proactieve gemeentebestuur van Horst aan de Maas zich als de wiedeweerga en met inzet van al zijn vermogens moet inspannen om te stimuleren dat mensen die vaak worden aangeduid als ‘asielzoekers’, ‘gelukszoekers’, ‘migranten’ of ‘vluchtelingen’, in deze fraaie gemeente worden gehuisvest (en de lokale bevolking en politieke partijen van links tot rechts moet overtuigen van nut en noodzaak hiervan, mocht dit tegen de verwachting in nog nodig zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten