maandag 9 november 2015

Top 5 – Begroetingsmogelijkheden voor hondenbezitters met twee volle handen

Hoe groet je elkaar als hondenbezitter als je in de ene hand een hondenlijn hebt en in de andere een vol hondenpoepzakje? Deze belangwekkende vraag wierp PvdA-gemeenteraadslid Roy Bouten afgelopen week op tijdens de gemeenteraadsvergadering (klik hier en ga naar 1.10.40).
Er zijn mensen, raadsleden zelfs, die daar meewarig over doen en meteen in de kunnen-ze-hun-kostbare-tijd-niet-beter-besteden-reflex schieten. Ik zeg daarentegen: begint sociale cohesie niet bij elkaar groetende hondenbezitters? De vraag van Roy verdient alleen al daarom serieuze reflectie. Een uitdaging waaraan de gemeenteraad zich niet durfde te wagen, maar die Horst-sweet-Horst graag aangaat. Laten we eerst vaststellen dat Roy het misschien ingewikkelder maakt dan het is als hij zegt: ‘Aangezien de aangelijnde hond de ene hand bezet houdt en in de andere vaak een vol poepzakje bungelt ontstaat een geheel eigen lichaamsbeweging om elkaar te groeten.’ Hij ziet hierbij twee zaken over het hoofd:

1. een lichaamsbeweging is niet per se vereist om elkaar te groeten. Met een verbale groet (‘Hallo’, Môgge’, ‘Goedenavond’), een gefloten groet of een geblafte dan wel gegromde groet kom je ook een heel eind. Een groet met een van de organen van het hoofd kan eveneens wonderen doen. Denk aan de uitgestoken tonggroet, de opgetrokken wenkbrauwgroet, de snuifgroet, de zijwaartse oorlelgroet en de knipooggroet. En ook de minzame hoofdknikgroet blijft natuurlijk te allen tijde mogelijk.

2. waarom zou je de aangelijnde hond in de ene en het poepzakje in de andere hand moeten houden? Ik heb zelf de proef op de som genomen en wat blijkt? Lijn en zakje gaan prima samen in één hand!
Maar ook als Roy per se wil vasthouden aan een lichaamsbeweging én lijn en zakje in afzonderlijke handen, zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Zoveel zelfs dat ik er een top 5 van heb kunnen samenstellen. Komt-ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van begroetingsmogelijkheden voor hondenbezitters met twee volle handen:

5. De zithoudingbegroeting

4. De stabiele zijliggingbegroeting

3. De rugliggingbegroeting

2. De plankbegroeting

1. De omgekeerde wereldbegroeting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten