maandag 16 november 2015

Top 5 – Horster French connections

Er valt onmogelijk aan te ontkomen dezer dagen: Frankrijk. De Horst-sweet-Horst top 5 van Horster French connections:

5. ‘Naar binnen openslaande deur(en) op een bovenverdieping waarvan de opening is afgeschermd met een balustrade.’ Dat is volgens Van Dale een Frans balkon. Het Frans balkon is bepaald geen zeldzaamheid in Horst aan de Maas, let er maar eens op.
Ontwierp Lei Martens (de aan deze Horster architect gewijde artikelenreeks ligt deze week stil) ook Franse balkons? Jazeker! Bijvoorbeeld bij pand Driessen in de Herstraat.
Toch was Lei Martens veel meer een man van het ‘echte’ balkon. Het Frans balkon was hem, vermoed ik, niet functioneel genoeg, een overbodige decoratie. 

4. Tienray, Maria-bedevaartsoord van oudsher, mag zich sinds 1877 met pauselijke goedkeuring Klein Lourdes noemen.

3. Horst kende vanaf 1833 een zogeheten Franse school. Jongens genoten hier een vorm van voortgezet onderwijs die voorbereidde op beroepen in handel en nijverheid. Frans was er hoofdvak. De Franse school zetelde vanaf 1861 in de openbare jongensschool aan de huidige Jacob Merlostraat. Dit later wit opgeschilderde gebouw werd in 1975 afgebroken.

2. Du Cornet d’Or was voor de Tweede Wereldoorlog een roemrucht hotel-restaurant aan het Sint-Lambertusplein in Horst. Boekhandel, papierhandel en ‘advertentiebureau’ Titseler prees in advertenties zijn prijscouranten en circulaires aan. J. Slots had de alleenverkoop van ‘superbe corsetten’. Voor het knippen van je haar moest je bij de coiffeur zijn.
Tegenwoordig eet je tapas bij Terlago, koop je fantasy tekenschriften en e-books bij Bruna, moet je voor strings, slips en shorts bij Cleopatra zijn en kun je voor het knippen van je haar terecht bij Happy Hair en Francis Hairdesign.
Gelukkig wordt her en der ook nog tegenwicht geboden aan de almaar oprukkende verengelsing.   

1. Sevenum:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten