Stel dat u mij een week geleden zou hebben gevraagd ‘Welke
kans is groter: dat je wordt gevraagd als jurylid voor de Nobelprijs voor de
literatuur of dat je wordt gevraagd als jurylid voor de Horster kookwedstrijd?’
Ik zou dan waarschijnlijk hebben geantwoord: ‘Ik acht het uitgesloten dat ik
ooit voor een van beide jury’s zal worden gevraagd, maar die Nobelprijsjury
lijkt me dan nog net iets minder onwaarschijnlijk dan de Horster kookjury. Ik
kan niet koken, ik heb geen verstand van koken, ik heb geen affiniteit met
koken, ik heb geen belangstelling voor koken.’
Woensdag werd ik gevraagd voor de jury van de Horster
kookwedstrijd.
‘Maar ik kan niet koken, ik heb geen verstand van koken, ik
heb geen affiniteit met koken, ik heb geen belangstelling voor koken.’
‘Eet je wel?’
‘Ja.’
‘Dan ben je ervaringsdeskundige en dat maakt je uitermate geschikt
voor de jury.’
‘Is dat zo?’
‘Ja, dat is zo!’
Het lukte me niet weerstand te bieden aan die redenering. En
dus meldde ik me vanmiddag in het Huis van de Streek als ervaringsdeskundig jurylid
van de Horster kookwedstrijd. Gelukkig had ik de organisatie zover gekregen ook
mijn Poolse Kumpel Gosia in de jury
op te nemen. Gosia kan namelijk wél koken, heeft wél verstand van koken, heeft
wél affiniteit met koken en heeft wél belangstelling voor koken. Kon ik me een
beetje achter haar verschuilen (en natuurlijk ook achter Isabel, Joep en Tiny).
En zo werd het toch een heel genoeglijke middag. Een heerlijke middag ook,
dankzij de preisoep van Gré Geurts, de kastanjesoep met champignons van Marieke
van Bussel en de portobelloburger met quinoa van Piet Peters. Lastig was dan
wel weer om tussen die drie een keuze te moeten maken: vergelijk een
portobelloburger maar eens met kastanjesoep en wat als die preisoep perfect is
bereid maar je een afkeer hebt van prei? Uiteindelijk gaf het Horster aspect –
aan het gerecht diende een ‘echt Horster smaakje’ te zitten – de doorslag voor
de jury. Die proefde dat ‘echt Horster smaakje’ het meest in de preisoep met
dille en Limburgse mosterd van Gré Geurts. Benieuwd hoe die smaakt? Haar
preisoep staat binnenkort een maand lang op de menukaart van een aantal Horster
restaurants!
En ik houd me vanaf nu aanbevolen voor het jureren van
kookwedstrijden all over the world.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten