maandag 29 februari 2016

Top 5 – Patronaatstegelwanden

‘Wie herkent deze “handtekeningen” van graffitispuiters?’, vroeg de Horster politie donderdag (klik hier).
‘Wat leuk’, dacht ik meteen, ‘ook de politie krijgt nu eindelijk oog voor de kwaliteiten van de Horster graffitisten.’ En: ‘De politie heeft natuurlijk ergens een verborgen muurtje ontdekt dat wakker gespoten moet worden door graffitisten en acht Nakoe en Boer daar de meest aangewezen personen voor.’ Persoonlijk zou ik misschien een andere keuze hebben gemaakt, maar dat doet er verder niet zo veel toe: waar het om gaat is die erkenning door de politie. Helaas heb ik geen adres of telefoonnummer van Nakoe en Boer, anders zou ik de dienders dat beslist hebben gegeven – ik weet zeker dat Nakoe en Boer me dankbaar zouden zijn.
Wat ik wel een beetje jammer vond, was dat de politie geen betere foto’s van de handtekeningen van Nakoe en Boer verspreidde. De voegen en verschillende kleuren van zo’n tegelwand leiden namelijk af en zorgen voor een wat onrustig beeld, terwijl hun werk het best tot z’n recht komt op een egale achtergrond.
Beslist iets om voor een volgende keer rekening mee te houden. Toch hadden de politiefoto’s wat mij betreft ook een belangrijk positief effect: ze dwongen me om na meer dan dertig jaar eindelijk eens een bewuste blik te werpen op de tegelwanden van het Patronaat. Want dat die politiefoto’s daar zijn genomen, zal voor elke rechtgeaarde Horstenaar op slag duidelijk zijn geweest.
Heb ik veel gemist de afgelopen dertig jaar? Dat zou ik niet meteen willen zeggen, het is niet zo dat die tegelwanden vanaf nu een heel warm plekje in mijn hart hebben. Van de andere kant: zo heel rijk aan openbare tegelwanden is Horst (aan de Maas) nu ook weer niet. En ik zou de Patronaatstegelwanden ook niet direct ‘lelijk’ willen noemen. Wat in het verband van het Patronaat best opmerkelijk genoemd mag worden, omdat nagenoeg alles aan dat complex lelijk is.
Waar ik nog wel benieuwd naar ben: valt aan die tegelwanden de naam van een ontwerper te koppelen? En zo ja, om wie gaat het dan? Reacties zijn zoals altijd welkom! Voor nu volsta ik met de top 5 van Patronaatstegelwanden:

5.   

4.

3.

2.

1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten