maandag 4 april 2016

Intermezzo – Uitburgering

Nee, je hoefde je gisteren niet te vervelen in Horst aan de Maas: Truckrun, Margriet Sjoerdsma in Cambrinus, afscheid pastoor Peeters in Grubbenvorst, rondleiding op de kasteelruïne, Kom in de Kas, Meterik 1-America 1, openstelling Zoemhukske en noem maar op. En dan was er ook nog een cursus uitburgering. Geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen. Dus koos ik juist daarvoor. Een schot in de roos.
De uitburgeringscursus was onderdeel van het Mondiaal Evenement in ’t Gasthoês, een manifestatie om oude en nieuwe Horstenaren met elkaar kennis te laten maken. Cursusleider was Yasser, een nieuwe Horstenaar afkomstig uit Syrië. Pas anderhalf jaar in Nederland, desondanks de taal al machtiger dan menige oude Horstenaar. Druk bezig met zijn inburgering, alleen gisteren dus even niet, hoewel er ook veel voor valt te zeggen dat het geven van een cursus uitburgering juist als de ultieme vorm van inburgering moet worden gezien.
De opzet van de cursus uitburgering bleek even eenvoudig als geniaal: oude Horstenaren in een klein half uur de eerste beginselen van het Arabisch proberen bij te brengen. Ik weet niet hoe het de andere cursisten is vergaan – het betrof een één-op-één-cursus – maar ik kan u verklappen dat ik niet tot de geslaagden behoor. En dat lag niet aan de didactische kwaliteiten van Yasser, integendeel. Met engelengeduld bleef hij de diepste keelklanken uitstoten en de meest fantastische tekens van rechts naar links op papier zetten tot hij er respectievelijk een spontane keelontsteking en een lamme arm van moet hebben gekregen. Aan mij bleef het allemaal niet besteed.
Ach, het was natuurlijk niet meer dan een aardigheidje: zelfs de eerste beginselen van het Arabisch leer je niet in een vloek en een zucht, dat weet Yasser ook wel. Toch drukte hij me op speelse wijze met de neus op de feiten. Zoals ook het door de Horster studente Kirsten Schoeber ontworpen spel dat duidelijk maakt welke soms nauwelijks begaanbare wegen vluchtelingen moeten bewandelen om in Nederland asiel te krijgen (klik hier), je op speelse wijze met de neus op de feiten drukt.
Wie zijn ogen en oren goed de kost geeft, weet dat nog heel wat oude Horstenaren met de neus op de feiten moeten worden gedrukt. Ik kan hun de cursus van Yasser en het spel van Kirsten van harte aanbevelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten