dinsdag 20 september 2016

Ingezonden – Dat gebeurt er (1) / Urilift

Weer een ingezonden bijdrage van Andries Brantsma. Hij borduurt voort op het stukje van gisteren (klik hier) over het al dan niet plaatsen van een permanente openbare verzinkbare urilift (ook wel plaskruis, urinoir dan wel zeikton geheten) in het centrum van Horst:

That’s happening

Urilift

Of de Urilift noodzakelijk is, blijft een grote vraag. En zijn deze ook voor de dames? In de commissie Samenleving gaf de burgemeester aan dat sommige mensen hun gedrag toch niet aanplassen. Voor deze mensen helpen ook dure extra voorzieningen niet. Feit is wel dat wat eruit moet, er eerst ook in moet. Ik ga ervan uit dat je niet bij je gezonde verstand gaat staan wildplassen, zo onfatsoenlijk zijn de meeste nuchtere (of er moet heel hoge nood en geen andere mogelijkheid zijn) mensen niet. Dan is het in eerste instantie ook beter om eerst aan de voorkant te kijken wat je kunt doen en dat is toezicht op overmatig alcoholgebruik, zowel op jonge leeftijd, maar ook volwassenen. In beide heeft de horecahouder een rol, hij mag niet aan onvolwassenen schenken en evenmin aan beschonken personen. Daarnaast moet de horecahouder zorgen dat hij voldoende toiletcapaciteit heeft en dat er niet meer mensen binnenkomen dan past bij die toiletcapaciteiten. Is dat niet zo dan is hij mede de oorzaak van onfatsoenlijk gedrag. Ook daar kunnen collega’s elkaar op aanspreken. Bij de één lijkt het probleem groter dan bij de ander.
Dat het betrappen van wildplassers moeilijk is, geldt denk ik alleen voor het Horster handhaving model. Hoofdzakelijk reactief, namelijk na klachten. En dan wordt het een probleem, want nadat het mailtje verstuurd is of het telefoontje gepleegd zal de blaas wel leeg zijn en de broek gesloten.
Toch zou ook hier wat meer preventief toezicht kunnen helpen. Waar op te letten?
  • De verdachten staan meestal met de rug naar u toe.
  • Voor de verdachten staat veelal een muur of boom.
  • Als je de persoon als vast punt ziet, zwaait de boom meestal wat heen en weer.
  • Er is vaak sprake van klaterend geluid en daar kan dan de te installeren geluidsmeting mooi bij helpen.
Als er structureel een probleem is dan hebben de schenkgelegenheden een tekort aan capaciteit. Ook wat deze voorzieningen betreft zou de Horster maat moeten gelden en niet het Horster gedrag dat bij een aantal inwoners toch zal blijven wat het is. Voor dit laatste geldt dat de burgervader zijn gezag moet laten gelden en niet deze fouten moet afkopen met gemeenschapsgeld. En de beste urilift is de lift die de uri mee naar huis neemt. Daar is genoeg capaciteit.

Andries Brantsma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten