maandag 31 oktober 2016

Klein mysterie 724 – Kasteelruïne (6)

Ik was vanmiddag nog eens bij de ruïne van kasteel Ter Horst. Dat gebeurt niet meer zo vaak. Ik keer er namelijk altijd gedeprimeerd van terug. Zo ook vanmiddag. Tranen in de ogen krijg ik ervan.
Drie maanden geleden schreef ik voor Info LGOG Kring Ter Horst een stukje over de kasteelruïne. Helaas zijn niet alle lezers van Horst-sweet-Horst lid van het LGOG. Daardoor bleven zij verstoken van dat stukje. Omdat ik vind dat ook Horst-sweet-Horst-lezers er recht op hebben, publiceer ik het hier opnieuw:
Een escaperoom, nagebouwde middeleeuwse martelwerktuigen, zonnecellen op daken van cortenstaal, een jeugdherberg, een Sporthall of Fame, een gezondheidscentrum: zomaar een greep uit alle toekomstplannen voor wat ooit ‘de ruïne van kasteel Huis Ter Horst’ heette. Het merendeel van deze plannen is verwoord in Kasteel Huys ter Horst – de essentiële schakel in de sportzone, een uit januari van dit jaar daterend en door collectief BRAT in opdracht van Stichting Kasteel Huys ter Horst opgesteld rapport.

Het rapport draait er niet omheen: kasteel Huys ter Horst moet het middelpunt worden van wat op het moment van schrijven nog de naam Sportzone Kasteelsche Bossen draagt [en inmiddels Afslag 10 heet, WM]. ‘Kasteel Huys ter Horst [wordt] volledig onderdeel van de infrastructuur van de Sportzone’, zo heet het. In welk licht moeten alle voorstellen en plannen worden bezien? ‘Vooral om de betekenis van de Sportzone mee vorm te geven, daarnaast betekent het dat het kasteel ook voor de volgende generaties behouden blijft.’ De sportzone dus als geschenk uit de hemel, want ‘het belang van het kasteel [is] enkel waardevol als het door de gemeenschap kan worden benut’ 

Het staat er heus: ‘Daarnaast betekent het dat het kasteel ook voor de volgende generaties behouden blijft’ en ‘Het belang van het kasteel is enkel waardevol als het door de gemeenschap kan worden benut’. Het kasteel gereduceerd tot vehikel voor de sportzone. Een gotspe, een Umwertung aller Werte. Als het maar nut heeft, als het maar een functie heeft, als het maar onderdeel is van de belevingseconomie, als het maar vermarkt kan worden, ja dan gloort er nog enige hoop voor het kasteel. Alsof een kasteel of een kasteelruïne geen intrinsieke waarde kan hebben. 

 Als ook maar een fractie van alle toekomstplannen voor de ruïne van kasteel Huis Ter Horst werkelijkheid wordt, vallen er over enkele jaren ter plekke allerlei soorten van sensaties te beleven. Behoort de historische sensatie daar dan ook nog toe? Of ben je voor de historische sensatie bij kasteel Huis ter Horst voortaan aan het verkeerde adres? Resteert van het kasteel dan nog slechts de naam?
P.S. Ik begreep dat sommige mensen geraakt waren door dit stukje. Terwijl ik het, zeker nu ik het nog eens lees, erg mild vind. Veel te mild zelfs. Uit het stukje zou namelijk de indruk kunnen ontstaan dat het nu nog allemaal dik in orde is daar bij de kasteelruïne. Niets is minder waar: de zottigheid voert er nu al de boventoon.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten