zondag 6 november 2016

Ingezonden – Dat gebeurt er (7) / Fijnstof

‘Fijnstof? Van de coalitie moet je het niet hebben om duidelijkheid te krijgen’, zo concludeert Andries Brantsma in een ingezonden bijdrage:

Fijnstof, geen interesse bij wethouder en coalitie

Door het niet willen of kunnen beantwoorden van vragen van D66 over fijnstofmetingen (rapport voor de gemeente door de provincie geschreven) maakte de verantwoordelijk wethouder duidelijk dat ze geen interesse had voor dit onderwerp. De anders bij zorgproblemen deskundig antwoordende wethouder trad hier anders op in de Commissie Ruimte van 2 november 2016. Ook de andere reacties maakten duidelijk: leren van fijnstofmetingen? Bij de coalitie geen interesse.

In het rapport betreffende fijnstof van de provincie werd genoemd dat de metingen op verzoek van de gemeente werden uitgevoerd in verband met grootschalige ontwikkelingen in de toekomst in Horst aan de Maas. De reactie van de wethouder was tweeledig. Het meetstation was een keuze en besluit van de raad (2010-2011), net als de plaats Hoogheide. Het was dus de raad die dat had gewild en daarmee wees de wethouder eigen interesse en zorg af. Voor een wethouder met gezondheid in de portefeuille een zorgelijke en zorgloze benadering. Dat de gerapporteerde gegevens erg algemeen zijn en ook voor de toekomst niets zullen verduidelijken was voor haar, gezien de reactie, geen echt probleem.

Behoefte om meer te leren van de gegevens was er ook niet, daar ze slechts verwees naar een presentatie van een jaar geleden over dit onderwerp die op de gestelde vragen ook geen antwoord zullen geven. Voor waarschijnlijk hoge fijnstofconcentraties in Horst, bij bijvoorbeeld de woningen bij A73? Geen interesse.

De CDA-woordvoerder in de commissie vond de vragen eigenlijk niet nodig. Het (langstzittende ) raadslid van Essentie vond dat er teveel vragen werden gesteld. Hij vond dat hij wel wist dat de vragen niet gesteld hoefden te worden omdat er dan weer nieuwe vragen zouden volgen. Hij is geen echt voorstander van het stellen van vragen door anderen.

De coalitie heeft destijds de doorslaggevende stem gehad in het besluit de fijnstofmetingen uit te voeren en de intentie wordt nu duidelijk. Het maakt een goede indruk naar buiten, maar probeer er niet van te leren of echt te begrijpen, dat was niet de bedoeling. Op die manier gaan we door met het meten van fijnstof en schrijven van rapporten die alleen iets zeggen over achtergrondgegevens en niets over wat voor de gemeente zelf echt van belang is.

Jammer, maar wel duidelijk. De reacties van de wethouder en de beide sprekers in de commissie maken duidelijk dat er bij de coalitiepartijen geen interesse voor fijnstof, de risico’s en het leren van de metingen is.

Fijnstof? Van de coalitie moet je het niet hebben om duidelijkheid te krijgen.

Andries Brantsma

1 opmerking:

  1. Zonde dat er geen interesse is voor fijnstof. Niet elke fijnstof is hetzelfde en reageert hetzelfde. Maar wanneer het om gezondheid gaat... Mensen zijn pas geneigd om actie te ondernemen, wanneer het te laat is..

    BeantwoordenVerwijderen