zondag 27 november 2016

Klein mysterie 728 – Gasthoês (13)

Op 16 februari 2015 schreef ik (klik hier) over het proces dat moet leiden tot een nieuw cultureel centrum ’t Gasthoês: ‘En zo sukkelt het karretje voort op de zandweg, mij verbijsterd in de berm achterlatend.’ In die berm heb ik het karretje de afgelopen anderhalf jaar dankzij zijn slakkengang steeds in het zicht weten te houden. Nu dreigt ineens het gas erop te gaan. Als was het karretje een Formule 1-bolide. In een moordtempo belooft het op de finish af te stormen. Alleen is het gammele karretje daar nog helemaal niet voor toegerust.
Op 21 december moet de gemeenteraad 12,5 miljoen euro beschikbaar stellen voor het nieuwe Gasthoês. Iets minder dan de helft van dat bedrag, vijf miljoen, dient de provincie op te hoesten. Gaat de provincie dat ook doen? ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat Gedeputeerde Staten van Limburg een positief besluit zullen nemen’, aldus het gemeentebestuur in het raadsvoorstel (klik hier en klik daarna op agendapunt 14). Gedeputeerde Eric Geurts liet zich gisteren in De Limburger aanzienlijk voorzichtiger uit: ‘We kennen de plannen en zijn positief met elkaar in gesprek, maar verder dan dat wil ik momenteel niet gaan.’ Het lijkt in elk geval uitgesloten dat Gedeputeerde Staten vóór 21 december een besluit nemen. Omdat door een nee van de provincie alle plannetjes in duigen vallen, ligt uitstel van het raadsbesluit voor de hand. Dunkt mij. Verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch ziet dat volgens De Limburger anders: hij wenst dat de raad op 21 december toch een besluit neemt, desnoods op basis van vertrouwelijke informatie.
Vanwaar na al die jaren van eindeloos gepraat en overleg nu ineens deze haast? Waarom kunnen een paar maanden extra er nu ineens niet meer bij? Waarom afwijken van de logische volgorde der dingen (zekerheid over bijdrage provincie, raadsvoorstel, raadsbesluit)? Het was allemaal misschien nog anders als de bijdrage van de provincie niet cruciaal zou zijn. Of als het om een habbekrats zou gaan. Maar we hebben het hier over een, zeker voor Horster begrippen, gigantisch bedrag. De uitgave daarvan vereist uiterste zorgvuldigheid. En wat als de gemeenteraad op 21 december ja zegt en de provincie onverhoopt toch niet over de brug komt? Dan zou Leiden helemaal in last zijn.
Wat me overigens verbaast is de uiterst summiere onderbouwing van het raadsvoorstel. Nu na al die jaren een finaal besluit aan de orde is, mag je toch meer verwachten dan een notitie van amper vijf kantjes? Dit temeer omdat de gemeenteraad eerder dit jaar, zeker voor Horster gemeenteraadsbegrippen, behoorlijk kritisch was over de Gasthoêsplannen (klik hier). (Of beschikt de raad intussen soms over meer, al dan niet vertrouwelijke, informatie die voor mij niet toegankelijk is?)
Spannend om te zien hoe het het karretje op de zandweg de komende tijd zal vergaan. Wordt het omgetoverd in een Formule 1-bolide? Sukkelt het voort? Of loopt het vast in het rulle zand?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten