woensdag 14 maart 2018

Intermezzo – Megastal Kleefsedijk (12)

‘Uitbreiding Kleefsedijk uitgesloten’, kopte dagblad De Limburger vanochtend. Voor de zekerheid stond er ook nog boven ‘Rechterproof’. Typisch gevalletje vooruitlopen op de feiten, dunkt me. Ja, de voltallige gemeenteraad nam gisteravond inderdaad een motie aan die de bouw van een megastal aan de Kleefsedijk moet voorkomen (klik hier en ga naar 1.57.00). Maar of daarmee uitbreiding is uitgesloten en of de besluitvorming voldoende ‘rechterproof’ is, zal pas blijken als de rechter om een oordeel zal worden gevraagd. Werkgroep Kleefsedijk houdt in elk geval z’n twijfels, zo maakte inspreekster Thea Lemmen gisteren duidelijk:
‘Het kán, ons inziens, gewoonweg niet mogelijk zijn dat het grootste deel van de gemeenteraad al bijna 12 jaar zegt te willen voorkomen dat er grootschalige intensieve veehouderij aan de Kleefsedijk verrijst, maar dat het niet lukt om dit ook juridisch te waarborgen. Terwijl die mogelijkheden er op vele momenten (en ook nu) natuurlijk wél waren. Dat is, na alle besluitvorming die er in al die jaren voorbij gekomen is, een vreemd verhaal. Waarbij we vaak de invloed van CDA-politici voelden.’

Als er na het besluit van de gemeenteraad al sprake was van een juichstemming bij de bewoners van de Kleefsedijk en omgeving die zich al bijna twaalf jaar verzetten tegen de komst van een megastal, dan zal die grondig zijn verpest door Richard van der Weegen. Het PvdA-raadslid maakte van zijn hart geen moordkuil:

‘Helaas lijken feiten bij herhaling door emoties te worden vertroebeld. Helaas worden door de Werkgroep Kleefsedijk credits en zwartepieten uitgedeeld aan partijen hier in de raad. Het hoort er kennelijk allemaal bij in de politiek: beeldvorming die volstrekt los komt te staan van de feiten en de werkelijkheid. En waar helaas geen ruimte meer is voor overtuiging en nuance.’
Waarna hij ook de fracties van D66 en SP nog een schop onder hun achterste gaf. Over zwartepieten gesproken …  

4 opmerkingen:

 1. Wim,
  Geen reactie op jouw stuk, maar op het betoog van Richard van Weegen.
  Beste Richard. Van harte gefeliciteerd met je betoog over de Kleefse Dijk. Een betoog waar je goed over nagedacht hebt. Niet zo'n verwaterde motie van Roy waar de smaak van de soort soep niet in te herkennen is, maar helder en duidelijk. Je liet je aversie zien van de extra inspanning die de oppositie had gedaan om alles wel waterdicht vast te leggen. Je liet je hekel zien aan het feit dat de oppositie zijn eigen , wel ondersteunende weg had gekozen. Je leek daarmee de vleesgeworden arrogantie van de macht te willen tonen, niet meer als bijwagen, maar als wagenvoerder.Of was afgesproken dat jij deze reactie zou geven? Duidelijk Richard, hoe je tegen kritiek en initiatief van anderen aankijkt. En dan de zorg voor de medemens. De veelvuldige woordvoerder, de hele werkgroep, de hele omgeving van de Kleefse dijk werden door je goed doordachte betoog deskundig als nitwits neergezet.In de grond getrapt. Emotioneel op hol geslagen burgers die maar niet willen snappen dat de PvdA en Richard voorop toch de alwetendheid in pacht hebben. In deze Intensieve veehouderij houding en aan de kant zetten van deze zo bezorgde werkgroep herkennen we niet de bijwagenrol van de PvdA in deze coalitie, maar laat ze zien dat ze het stuur in handen wil nemen. En het betoog van jou Richard, was duidelijk en hard en goed voorbereid, geen vergissing, met de boodschap: Hoe halen anderen het in hun hoofd anders te denken dan wij. Wat denken ze wel.
  Helder Richard en goed doordacht en met mijn complimenten. Mocht je mijn steun niet herkennen, of de verscholen kritiek te hard vinden, bedenk dan maar alvast dat ik me waarschijnlijk niet, om met jouw veelvuldig gebruikte woorden ingeval van kritiek, in je commentaar kan herkennen, net zo min als in je betoog.
  Andries Brantsma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie, Andries. Erg fijn dat je het zo voor mij/ons opneemt. En dank aan alle anderen die ons zo steunen. Dat doet heel goed en dat konden we ook wel gebruiken. Het heeft veel gekost….

  Toch moet me iets van het hart: hoewel ik geraakt ben door de opmerkingen van Richard tijdens de laatste raadsvergadering, en het tevens klopt dat wij ons over een lange periode erg gesteund voelen door de SP en D66, wil het niet zeggen dat wij niet zien dat de PvdA en Essentie zich eveneens sterk voor onze zaak maakten. Ook Richard.

  De ergste kou rond de Kleefsedijk is uit de lucht, dus laten we proberen om de venijnigheid met betrekking tot de Kleefsedijk te temperen en de rust terug te brengen. In het belang van alle betrokkenen.

  Vriendelijke groet, Thea Lemmen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Richard van der Weegen18 maart 2018 om 12:39

  Beste Andries,
  Met je reactie bevestig je precies wat ik in de raad bedoelde: beeldvorming die volstrekt los komt te staan van de feiten en de werkelijkheid. Het is niet netjes hoe je mij en de PvdA wegzet. Dat wij de omwonenden zouden typeren als emotioneel op hol geslagen burgers vind ik toch wel het hoogtepunt, of beter gezegd het diepste dieptepunt, van het publiekelijke aan mij persoonlijk gerichte betoog. Feitelijk deugt er niets van je bericht. Ik zou alles kunnen weerleggen. Ik zou opnieuw kunnen uitleggen dat wij in september een motie hebben voorbereid die dit allemaal regelt, dat die motie raadsbreed werd gesteund, dat de raad dit in december heeft geregeld in het bestemmingsplan buitengebied. En dat we vorige week de puntjes op de i hebben gezet. En dat je een hele juridische boom op kunt zetten over de onderbouwing en de verankering daarvan. Maar laat ik dat maar niet doen. Ik heb de werkgroep eerder al laten weten dat het me spijt wanneer mijn boodschap onbedoeld Thea en de werkgroep heeft geraakt. Natuurlijk was dat niet de intentie van mijn inbreng. Integendeel, wij hebben de werkgroep altijd gesteund en blijven dat altijd doen. Maar ik blijf er ook bij het jammer te vinden dat er credits en zwarte pieten aan partijen worden uitgedeeld in een dossier waarin de neuzen, zeker sinds september 2017, dezelfde kant opstaan. Ik blijf erin geloven dat je samen meer bereikt, ook in de politiek. Precies daarom is Horst aan Maas wat het nu is. Een prachtige gemeente. Met natuurlijk minnen, plussen, zorgen en aandachtspunten. Maar als ik jouw berichten en stukjes lees ben ik geneigd om te denken dat jij daar heel anders over denkt. Maar die gedachte druk ik, hoe moeilijk ik dat ook vind, de kop in. Anders zou ik doen wat jij doet. Een ongenuanceerd en vertekend beeld van de werkelijkheid creëren. Met vriendelijke groet, Richard van der Weegen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Richard,
  Beter had je hetgeen ik schreef niet kunnen bevestigen.Lees het nog eens. Voor de gemoedsrust van velen laat ik het hierbij.Hun belang is groter dan onze onenigheid.
  Met vriendelijke groet
  Andries

  BeantwoordenVerwijderen