maandag 6 mei 2013

Klein mysterie 444 – Provocaties

Wat ook wel vermakelijk is, is het eeuwige gehakketak tussen PvdA en SP. Twee partijen die in elkaars verlengde liggen, maar in plaats van zich te richten op gezamenlijke vijanden maken ze elkaar af. Of doen daar althans pogingen toe. Niet alleen landelijk, ook lokaal. Volg één gemeenteraadsvergadering en je weet: het zit niet lekker tussen die twee. Altijd zo geweest en zal voorlopig ook wel zo blijven.
De haarkloverijen beperken zich niet tot de raadszaal. Dankzij Twitter kan tegenwoordig de hele wereld meegenieten. De strijd verloopt volgens een geijkt patroon: (1) de PvdA of een PvdA’er zegt iets, doet iets of laat iets na; (2) Thijs Coppus (SP) verstuurt hierover een provocerende tweet; (3) Roy Bouten (PvdA) voelt zich aangesproken; (4) je hebt de poppen aan het dansen.
Vooral het Nieuw Gemengd Bedrijf staat altijd garant voor pittige discussies (klik bijvoorbeeld hier), maar ook de landelijke politiek ontsnapt niet aan de aandacht van beide heren. Zo vlogen ze elkaar afgelopen week in de haren over de rol van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) bij de arrestatie van twee republikeinen op de Dam tijdens kroningsdag. Van der Laan kwam daarover aan het woord bij Pauw en Witteman. Thijs: ‘Zo dan. De PvdA-wat-krom-is-recht-lul-show bij de Vara.’ Een ‘zielige reactie van @coppus die er meteen de PvdA weer bijhaalt’, aldus Roy. ‘Deze burgemeester heeft een geweldige klus geklaard.’ Waarop Thijs … enz. enz.
Vermakelijk dus. Interessant wordt het pas als Roy de provocaties van Thijs aan zich voorbij laat gaan. Dat was onlangs nog het geval bij tweets van Thijs over de zaak Dolmatov (‘Het is duidelijk. Als het om asielzaken gaat, staat de PvdA voortaan aan de kant van VVD, SGP en PVV’) en over de worsteling van de PvdA met de strafbaarstelling van illegaliteit (‘En dan na afloop lekker ‘De Internationale’ gaan zingen’). Uit het niet reageren van Roy trek ik de conclusie – provoceren is ook mij niet vreemd – dat ie het in deze beide gevallen voor de verandering met Thijs eens is (hetgeen hem zou sieren).
Het vermaak zou nog groter zijn als Roy meer genoegen zou scheppen in provoceren en zout in de wonde strooien. Nu laadt hij af en toe de verdenking op zich dat hij in wezen meer van het harmonie- dan van het conflictmodel is – en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Neem nu kroningsdag. Per tweet (zij het in slechts drie hashtags) laat Thijs zich voor het eerst in de geschiedenis in het openbaar kritisch uit over z’n eigen partij: #SP #eed #genânt. Wat er daarna ook gebeurt, geen reactie van Roy. En ik had nog wel zó gehoopt op iets in de trant van ‘Is dat nou een barst op een barstje in het altijd zo gesloten SP-bolwerk?’ of ‘Vaandelvlucht @coppus !!!’ of ‘Heeft de Grote Roerganger wel toestemming gegeven voor die tweet van @coppus ?’ of ‘Enkeltje Siberië dan maar voor kritische @coppus’ of ‘Hoe heeft die tweet van @coppus Oss kunnen passeren?’ Volgende keer hopelijk beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten