maandag 18 november 2013

Klein mysterie 502 – Meteriksewegbomen

Bomen genoeg op deze wereld. Eén of twee minder doen er echt niet toe. Vijf of zes evenmin. Toch doet het vellen van ogenschijnlijk gezonde bomen pijn. Je zou ook denken dat bomen echt van deze tijd zijn: duurzaam tot in de wortel en als ze in blad zitten bieden ze nog mantelzorg ook. Eigenlijk kun je met bomen alle kanten op. Totdat je ze kapt. En precies dat gebeurde vanochtend met de vijf of zes acacia’s aan de Meterikseweg tussen Noordsingel en Prinses Beatrixstraat (klik op de pijl om het filmpje te starten).
Nee, bijzonder mooie, zeldzame, karakteristieke of monumentale bomen waren het inderdaad niet. Maar het waren wél bomen. Op hun mooist in de herfst, als de bladeren van de ene op de andere nacht ineens allemaal geel verkleurden en een paar dagen later ook weer allemaal tegelijk op de grond dwarrelden.
Hoe lang ze er al stonden, vroeg ik vanochtend een toeschouwende overbuurvrouw van de bomen.
‘Een jaar of tien.’
‘Niet langer? Voor mijn gevoel staan ze hier al mijn hele leven.’
‘Nee hoor, ze zijn geplaatst bij de herinrichting van de Meterikseweg, hoogstens een jaar of tien geleden.’
‘Waarom moeten ze nu dan alweer weg?’
‘Aan die kant van de weg komt nieuwe bestrating.’
‘Zonde!’
‘Belachelijk is het, het waren prachtige bomen!’
‘Het is dus niet omdat ze overlast veroorzaken?’
‘Nee, want je hebt er helemaal geen last van. Ja, nu rond deze tijd, dan vallen er van die broen boëne vanaf, maar dat is ook het enige. Dat is bij m’n zoon wel anders. Die heeft een eik voor z’n huis staan. Heeft ie het hele jaar door last van, maar wat ie ook geprobeerd heeft, van de gemeente mag ie niet gekapt worden.’
‘…’
‘Ik moet wel zeggen dat de gemeente het hier allemaal keurig doet. Vanmorgen begonnen, nu al bijna klaar en het wordt allemaal netjes opgeruimd.’
Zolang bomen niet met justitie in aanraking komen, zich coöperatief opstellen, hun mondje niet roeren, zich niet inlaten met buitenechtelijke relaties of zich bezondigen aan andere ondeugden, dienstbaar zijn aan de samenleving, prachtig staan te wezen en vooral netjes zijn, worden ze gedoogd. Maar o wee, als het anders is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten