maandag 13 april 2015

Flop 5 – Schaakse stamstapels

Onlangs zijn aan weerszijden van de Schadijkerweg, aan de oostzijde van de Schadijkse Bossen in Meterik, enkele flinke bospercelen rigoureus gedund. En waartoe leidt rigoureuze dunning van flinke bospercelen? Juist: stamstapels!
De stamstapels aan de Schadijkerweg en omgeving waren een buitenkansje voor Horst-sweet-Horst om eens te kijken hoe het heden ten dage nog is gesteld met de noble art of stamstapeling in deze contreien. Nou, ik kan u vertellen dat ik me rot ben geschrokken. Als de stamstapels aan de Schadijkerweg en omgeving representatief zijn voor de huidige staat van ons vaderlands stamstapelen, dan ziet het er beroerd uit. Allerbelabberdst zelfs. Neem, zo lang het nog kan, het puinzooitje zelf maar eens in ogenschouw. Zorg wel voor genoeg zakdoeken want u zult tranen met tuiten huilen.
Zelfs de meest elementaire beginselen van stamstapeling zijn hier met voeten getreden door de verantwoordelijke bosarbeiders – het heeft er alle schijn van dat elke vorm van stamstapelscholing aan hen is voorbijgegaan. Speciaal voor de meelezende ongeschoolde stamstapelende bosarbeiders roep ik de vijf vuistregels van stamstapeling graag nog eens in herinnering:
1. De opbouw van de stamstapel verloopt gelijkmatig.
2. De stamstapel is symmetrisch.
3. De stamstapel heeft een afgevlakte top.
4. De stamstapel krijgt nimmer de proporties van een kolos.
5. De stamstapelaar stelt een eer in een verzorgde afwerking van de beide uiteinden van de stapel.
Een uit het juiste hout gesneden stamstapelaar roept eerst en vooral het kind in hemzelf wakker en laat zich bij zijn handelen leiden door de vraag ‘Hoe zou een zesjarige een stamstapel bouwen?’. Zo niet, dan leidt dat tot de treurigstemmende taferelen zoals die momenteel aan de Schadijkerweg en omgeving vallen te aanschouwen. De Horst-sweet-Horst flop 5 van Schaakse stamstapels: 

5.
Niks mis met opbouw en symmetrie. Op de afwerking van de uiteinden is al evenmin veel aan te merken. Bepaald storende dissonanten zijn evenwel de uitstekende, net niet op maat gezaagde stammen.

4.
Dit is wat ik bedoel met een stamstapel met ‘de proporties van een kolos’. Veel te groot om ’m op z’n merites te kunnen beoordelen, laat staan om ’m frontaal te kunnen fotograferen.

3.
Géén symmetrie, linker uiteinde te steil opgebouwd, opbouw vanaf de rechterzijde vertoont enkele storende haperingen.

2.
En dit is dus wat ik bedoel met ‘puinzooitje’. Elk woord dat hier verder nog over wordt gezegd is er één teveel.

1.
Dat de PVV hier maar eens Kamervragen over stelt! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten