woensdag 16 september 2015

Klein mysterie 673 – Vluchtelingenopvang (1)

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep gisteren alle Nederlandse gemeenten op extra capaciteit beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen. Steeds meer gemeenten doen dat, maar de lasten moeten worden gedeeld, aldus de VNG.

‘Wat doet de gemeente Horst aan de Maas?’, vraag je je dan onmiddellijk af. Gelukkig trok Hallo Horst aan de Maas de stoute schoenen aan en informeerde bij het gemeentebestuur. Dat liet, aldus Hallo, weten dat de gemeente voorlopig geen extra vluchtelingen opvangt. Een gemeentelijk woordvoerder voegde daar volgens Hallo aan toe (klik hier): ‘We hebben nog niet concreet de vraag van het kabinet gekregen om vluchtelingen op te vangen. Als die er komt, dan zullen wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen.’
Van een gemeentebestuur waarin CDA en PvdA een meerderheid hebben, had ik eerlijk gezegd meer verwacht. Veel meer. Kunnen ze de naastenliefde en internationale solidariteit die ze zo vaak met de mond belijden een keer in de praktijk brengen, geven ze niet thuis. Zacht uitgedrukt: uitermate teleurstellend.

Maar wie weet heeft het gemeentebestuur wel heel goede motieven om niet uit eigen beweging extra vluchtelingen op te vangen. In het bericht van Hallo wordt helaas niet gerept over die motieven. Vindt het gemeentebestuur dat Horst aan de Maas al voldoende doet? Is het misschien voorstander van opvang in de regio? Vindt het dat in Horst aan de Maas geen geschikte ruimte is voor vluchtelingenopvang? Is het wellicht bang voor negatieve reacties vanuit de bevolking? Of vindt het dat Horst aan de Maas al genoeg mensen van over de landsgrens herbergt?

Gemeentebestuur, verklaar u alstublieft nader. Leg uit waarom u niet proactief handelt. Zet uiteen waarom u niet uit eigen beweging overgaat tot de opvang van extra vluchtelingen. Licht toe waarom u de oproep van de VNG aan uw laars lapt.

Mogelijk dat ik daarna wél (enig) begrip heb voor uw doen en laten.

3 opmerkingen:

 1. Jan Duijf Venrayseweg16 september 2015 om 23:37

  Regeren is vooruit zien. Dit impliceert een toekomstvisie en het anticiperen op wat er staat te gebeuren.
  Volgens mij was duidelijk dat het niet anders kan dan dat gemeenten worden gevraagd om een aandeel te nemen in de opvang van vluchtelingen. Waarom moet met het geven van een antwoord worden gewacht tot de gemeente daadwerkelijk gevraagd is om tot actie over te gaan?
  Eigen verantwoordelijkheid t.o.v. een dringend maatschappelijk vraagstuk is toch niet afhankelijk van derden. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan Duijf Venrayseweg16 september 2015 om 23:49

  En als ik kan helpen? Waar dat kan, graag...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben gewoon geen stoere burgemeester! De staatssecretaris, de heer Dijkhoff, heeft namelijk vorige week wel degelijk een oproep gedaan voor opvanglocaties. De gemeente wil schijnbaar een persoonlijke uitnodiging...

  Het was zojuist dan ook zeer teleurstellend dat onze gemeente niet genoemd werd in een van de lijstjes van de heer Wilders tijdens de Algemene beschouwingen. Ik wil eigenlijk ook wel weten waarom er in Horst geen plaats is voor vluchtelingen.

  BeantwoordenVerwijderen