maandag 12 december 2016

Ingezonden – Het einde van Roy Bouten in de gemeenteraad van Horst aan de Maas?

In een ingezonden bijdrage veegt Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) de vloer aan met Roy Bouten, fractievoorzitter van de PvdA in de Horster gemeenteraad:

Het einde van Roy Bouten in de gemeenteraad van Horst aan de Maas?

De stand in de peilingen en de concurrentie van Lodewijk Asscher betekenden het einde van Diederik Samsom als leider van de Partij van de Arbeid. Nu kunnen we doen alsof er geen verband is met de gemeentepolitiek in Horst aan de Maas, maar die vlieger gaat niet op. Er is wel degelijk een parallel te trekken tussen de deelname van de sociaaldemocraten aan de landsregering en de bijdrage van de Horster PvdA aan het gemeentebestuur in Horst aan de Maas. Allebei prediken ze het pragmatisme en zijn blijkbaar onmachtig om zich als partij vertrouwenwekkend te profileren op basis van betrokkenheid en idealen. Landelijk en plaatselijk zijn de ideologische veren afgeschud en staat de naakte Rode Haan in het niets te kukelekuen.
En dat valt de politiek leider Bouten aan te rekenen. Hij is er verantwoordelijk voor dat de Partij van de Arbeid geen zichtbare bijdrage levert aan de modernisering van de economie en de ruimtelijke ordening in Horst aan de Maas. Kwijt is op het vlak van cultuurbeleid. Die vitale beleidsterreinen worden totaal in beslag genomen door het CDA en Essentie. De PvdA staat door zijn te onkritische en onzelfstandige opstelling toe dat met name het CDA voortdurend boven zijn werkelijke stand macht kan blijven uitoefenen en zich bovendien in de media straffeloos kan manifesteren als de enige veroorzaker van onze welvaart, terwijl die voorspoed in werkelijkheid mogelijk wordt gemaakt door hardwerkende inwoners van de gemeente.
Het lukt Roy Bouten en zijn partij niet om een overtuigend en doortimmerd alternatief voor de CDA-dominantie te bieden en hij wekt naar buiten toe de indruk tevreden te zijn met de gang van economische en ruimtelijke zaken. Jezus, wat schuurt de PvdA tegen het CDA en Essentie aan! En maar de ‘Heile Welt’ verkondigen en maar meegaan in de propaganda dat het in onze gemeente allemaal zo goed geregeld is. Daarom de misplaatste aanval op het wel kritische D66? Aan de politieke en bestuurlijke status quo mag niet worden getornd? De werkelijke machtsverhoudingen moeten gemaskeerd? De PvdA als conservatieve partij. Dat ik dat nog mee moet maken.
In de beleving van Roy Bouten mag de rol van zijn partij als bijwagen van het CDA en Essentie dan geslaagd zijn. Als leider van de Horster sociaaldemocratie krijgt hij dat in duizend jaar nog niet aan de kiezers verkocht. Het is bovendien een illusie om te denken dat het straks bij de gemeenteraadsverkiezingen wel gaat lukken. In deze woelige tijden zal ook de PvdA niet kunnen zonder een doelgericht, kritisch en idealistisch gezicht om niet in de politieke stormen ten onder te gaan. En aan het profiel van een koersvaste kapitein voldoet Roy Bouten bij lange na niet. Die waait zomaar met alle winden mee: naar Maastricht of Den Haag.

Jan Duijf, Kloosterstraat Horst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten