maandag 2 maart 2009

Klein mysterie 60 – Melderslose bomen

Dagblad De Limburger berichtte op 21 februari over een illegaal gekapte monumentale eik in het Horster buitengebied. Hoewel een aanwijzing over de locatie ontbrak, zou het me niets verbazen als de boom in Melderslo stond. Waarop ik dat vermoeden baseer? Op mijn indruk dat de verhouding tussen de inwoners van Melderslo en oude bomen op z’n zachtst gezegd niet erg innig is. Vorig jaar verbaasde ik me al over de bewoners van de Lochtstraat die de berken graag uit hun straat zien verdwijnen. Maar dat is nog niets vergeleken met het advies dat de Melderslose dorpsraad onlangs heeft gegeven over de gemeentelijke Bomennota (overigens goed dat er ook aan bomen nota’s worden gewijd). Afgaande op De Echo van Horst van de afgelopen week heeft de dorpsraad op zo ongeveer elke boom in het centrum van Melderslo wel iets aan te merken. Overdrijf ik? Oordeel zelf en lees mee:
‘De bewoners van de Lochtstraatzouden graag zien dat de berken vervangen zouden worden door essen, omdat berken veel licht en zonlicht tegen houden. (…)
De
Steegstraatis ’s avonds een donkere straat, omdat de bomen in elkaar groeien en het licht van de lantaarnpalen ontneemt. Door deze straat fietsen veel schoolkinderen naar Lottum. Als hier gesnoeid wordt, wil de dorpsraad dat dit graag in overleg gebeurt.
In de
Rector Mulderstraatstaan enkele bomen die de veiligheid van het verkeer belemmeren. De dorpsraad wil dat deze bomen worden vervangen. (…)
Wat betreft de
Vlasvenstraatwil de dorpsraad dat er geen bomen worden geplaatst bij: cafetaria De Molensteen i.v.m. terras, parkeerplaats Spar i.v.m. parkeren en parkeerplaats ’t Paradijs eveneens in verband met parkeren. Er staan enkele dikke bomen die de veiligheid van het verkeer belemmeren. De dorpsraad stelt voor deze bomen te vervangen.’
Gelukkig zal de dorpsraad bij de verantwoordelijke wethouder, Arie Stas, weinig gehoor vinden. Die opperde naar aanleiding van alle klachten die hem bereiken over door bomen veroorzaakte overlast al eens gekscherend op zijn weblog om voortaan maar plastic bomen te plaatsen langs straten: ‘Die groeien niet en geven geen overlast. En bladeren? Misschien kunnen we twee keer per jaar op het gemeentehuis op een knopje duwen: één keer in het voorjaar om de bladeren uit te laten klappen en één keer in de herfst om ze weer in te laten klappen. (…) En de oude bomen in Melderslo? Gewoon laten staan.’Dat komt dus wel goed. Intussen zoek ik vertwijfeld naar een verklaring voor de Melderslose bomenantipathie. Wellicht heeft iemand suggesties?

1 opmerking:

  1. Antipathie?
    Neen het zal wel meer met1 of andere aanvliegroute te maken hebben, dan kunnen zich er geen demonstranten in verstoppen...

    BeantwoordenVerwijderen