maandag 5 mei 2014

Top 5 – Horster aspergesadresjes

De afgelopen weken hebben we de postume deconfiture van Martin Bril beleefd. Vijf jaar na z’n overlijden kwam ineens naar buiten dat de gevierde columnist wel eens wat kreeg toegeschoven als hij in een stukje de naam van een bepaald bedrijf liet vallen. Hij werd neergesabeld door de spraakmakende gemeente, die deze gelegenheid ook maar meteen aangreep om gehakt te maken van het hele oeuvre van de bij z’n overlijden door diezelfde spraakmakende gemeente nog zo bewierookte Bril.
Nou wil het er bij mij niet in dat er enig verband bestaat tussen het noemen van de naam van een bedrijf en de kwaliteit van een stukje, maar journalistieke speurneuzen stellen er geheid een eer in ook andere columnisten te ontmaskeren die zich schuldig maken aan dezelfde praktijken als Martin Bril. En na de columnisten zijn ongetwijfeld de bloggers aan de beurt. En dan is Horst-sweet-Horst dus goed nat. Want heeft u zich wel eens afgevraagd waarom hier zo vaak de loftrompet wordt gestoken over die overheerlijke kersenkruimelvlaai van bakkerij Gerards-Steeghs? Waarom die verrukkelijke lambada’s van Aardbeienland hier telkens zo de hemel in worden geprezen? Waarom die advertenties van slagerij Joosten hier zo dikwijls worden bejubeld? Omdat die vlaai, die aardbeien en dat vlees zo lekker zijn, zegt u? Dacht u dan werkelijk dat de vlaai van bakkerij Derix, de aardbeien van Van Enckevort en het vlees van slagerij Koppens minder zijn? En hoe dacht u dat die top 5’en van appeladresjes, bessenadresjes, kersenadresjes, notenadresjes en pompoenenadresjes tot stand zijn gekomen?
Nee, ik vrees dat er weinig aan te ontkennen valt. Maar het is helaas niet anders, ook in huize Horst-sweet-Horst moet de schoorsteen roken. Het leek me wel goed een en ander even te melden alvorens we overgaan tot de bekendmaking van de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster aspergesadresjes:

5. Dwarsweg, Meterik:
Altijd lastig: is het nou asperge of asperges? Ook de aspergesverkoper aan de Dwarsweg moet met deze vraag hebben geworsteld, getuige de andere zijde van het aspergebordje:

4. Venloseweg, Sevenum:
Een wel heel originele manier om van het netelige asperge/asperges-probleem verlost te zijn, is het ophangen van een vlaggetje op een bijzonder strategische positie.

3. Kranestraat, Horst:
Mooi stukje huisvlijt. Als de a van asperges ook schuin had gestaan, had er misschien nog wel een tweede plaats in gezeten ook.

2. Klassenweg, Sevenum:
Het verband tussen asperges en deze oosters aandoende vrouw-met-bloemenpracht ontgaat me ten enenmale, maar de vraag is of je alles moet willen verklaren.

1. Witveldweg, Grubbenvorst:
Mooier kom je ze echt niet tegen: een kar, een ijskast, een geprint wit briefje (‘verse asperge’), een handgeschreven groen briefje en een kabel die van de koelkast via de brievenbus naar de woning leidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten