maandag 26 december 2011

Klein mysterie 302 – Fretten

Ongetwijfeld een vertrouwd beeld voor veel automobilisten, dit bord:
Jarenlang moeten ze er hebben gestaan, aan beide uiteinden van een weiland tussen de A73 en de Venrayseweg één. Al die tijd heb ik me afgevraagd wat dat nou voor beestjes waren. Bevers? Hermelijnen? Otters? Wezels? Zonder dat ik er verder onderzoek naar deed, heb ik het altijd maar op fretten gehouden. De benaming is in wezen ook niet van belang, waar het me meer om gaat is dat ik het zo’n onaangename schepsels vond. Pootloze griezels met een louche uitstraling, geen types om zaken mee te doen.
Ja, ik weet ook wel dat je dieren niet op hun uiterlijk mag be- of veroordelen. Desalniettemin: als ik een stuk grond te verkopen had en dat met behulp van een afbeelding van een dier aan de man zou willen brengen (hulde voor de creativiteit om op zo’n idee te komen), zou ik daarvoor beslist geen fretten uitkiezen. Eerder een panda. Of een ree. Of een pinguïn. Of varkens, die willen het in Horst ook nog wel eens goed doen.
Zoals gezegd bleef het bord jarenlang staan – en bleef de grond dus onverkocht. Lag het aan de fretten? Lijk me een sterk stuk in een oude broek. Toch had ik het als grondbezitter op een gegeven moment met een ander dier geprobeerd. Of met een lieflijk landschapje. Of een schaars geklede dame.

Allemaal aanleiding voldoende er op Horst-sweet-Horst eens een stukje aan te wijden. Dit voorjaar nam ik al foto’s van het bord aan de Venrayseweg. Het (identieke) bord langs de A73 was nagenoeg onbenaderbaar (en daarmee onfotografeerbaar), zo bleek na enkele malen op de A73 heen en weer rijden tussen de afslagen Horst-Noord en Venray.
Omdat ik het idee het dat de borden tot in lengte van dagen zouden blijven staan, maakte ik weinig haast met het stukje – de actualiteit geniet te allen tijde voorrang. Twee weken geleden maakte ik andermaal enkele foto’s van het bord aan de Venrayseweg en besloot dat het er nu toch maar eens van moest komen. Met Kerstmis? Ok, met Kerstmis. Hoewel het stukje in m’n hoofd al vorm begon te krijgen, begaf ik me afgelopen vrijdag nogmaals naar het weiland om extra inspiratie op te doen. En ja hoor (u voelde het natuurlijk al mijlenver aankomen), zul je altijd zien: weg! Zowel langs de A73 als langs de Venrayseweg.
De verdwijning van de borden maakt het mysterie er vanzelfsprekend alleen maar groter op: hebben de fretten ten langen leste hun werk gedaan en is de grond verkocht? Of zijn de fretten bij het oud vuil gezet (vraag me niet of ze in een emmer of een zak gedeponeerd dienen te worden) en worden ze binnenkort vervangen door andere dieren, een landschapje dan wel schaars geklede dame?

1 opmerking:

  1. Zal ik je mysterie oplossen. Alle reclame uitingen langs de A73 dienen verwijderd te worden i.v.m. je raadt het vast al, de Floriade. Let maar op er staan bijna geen borden meer langs de A73.

    BeantwoordenVerwijderen