maandag 2 april 2012

Intermezzo – Hallo Horst aan de Maas (2)

Hallo Horst aan de Maas bevat wekelijks een poll waarbij lezers worden uitgenodigd hun mening te geven over een bepaalde stelling. Een begeleidende korte toelichting moet het bepalen van een standpunt vergemakkelijken.
Deze week is de stelling van ons als altijd wakkere weekblad: ‘Lokale media moet toegang krijgen tot de opening van de Floriade.’ De toelichting luidt als volgt:
‘Op woensdag 4 april is de langverwachte opening van de Floriade 2012 in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Uit het hele land heeft de media zich aangemeld om bij deze opening te zijn. De organisatie van de Floriade heeft hierdoor een selectie moeten maken van welke media ze toelaten bij de opening. Lokale bladen en andere media, zoals bijvoorbeeld nieuwsblad HALLO Horst aan de Maas, Omroep Reindonk en Peel en Maas uit Venray, zijn buiten de selectie gevallen. Lokale media zijn in de aanloop naar de Floriade echter vaak gebruikt om promotie te maken. Is dat wel eerlijk, met het oog op de zes gemeenten die de Floriade organiseren? Moet juist de lokale bevolking, die zelf geïnvesteerd heeft in het succes van de wereldtuinbouwtentoonstelling, niet ook kunnen genieten van het schouwspel tijdens de openingsceremonie? Aan de andere kant, is het niet logisch dat de Floriade-organisatie kiest voor media met een groot (inter)nationaal bereik? Lokale media moet toegang krijgen tot de opening van de Floriade. Wat vindt u?’
Tja, wat vinden ik? De redactie hebben natuurlijk gelijk dat de lokale bevolking moeten kunnen genieten van het schouwspel tijdens de openingsceremonie. We heeft verdorie niet voor niets jarenlang moeten zuchten onder de grenzeloze ambities van onze bestuurders. (Ook de Vrienden van de Floriade mag trouwens niet worden geschoffeerd met een plaatsje voor een scherm – daarvoor heeft ze verdorie toch niet al die centjes gedokt?)
Van de andere kant: hebben een redactie die zoveel moeite hebben met het verschil tussen enkel- en meervoud wel iets te zoeken bij de openingsceremonie? Als de redactie het woord ‘media’ nu nog consequent als enkelvoud beschouwden, zouden je nog kunnen denken: ‘De redactie hebben te veel naar Louis van Gaal geluisterd.’ Maar nee, hoor, de ene keer enkelvoud, de andere keer meervoud. Dat zijn geen reclame voor Hallo, dat zijn geen reclame voor Horst aan de Maas, dat zijn geen reclame voor de Floriade.
Dus ik kunnen me wel voorstellen dat de organisatie van de Floriade Hallo niet toelaten bij de opening. Als ik organisatie van de Floriade waren, zouden ik tegen Hallo zeggen: ‘Laten het komende half jaar beterschap zien en wij stuur jullie een uitnodiging voor het slotspektakel.’

4 opmerkingen:

 1. Huh? Waarom reageren er niemand?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omdat ik niet wonen in Horst! Zou het Horster dialect een rol kunnen spelen in het haspelen met enkel- en meervoud? Difone zelfstandige naamwoorden (vergeef me dat de Nederlandse versie schrijf) in been, knie, boom, woord, maken het voor een Horstenaar misschien lastiger om ook het werkwoord mee te laten gaan naar het meervoud?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wim kan goed commentaar geven. Zelf iets oppakken is moeilijker natuurlijk, maar gelukkig klaagt hij dat betekend dat hij het wel volgt natuurlijk waarschijnlijk een van de vele trouwe lezers en volgers van de Hallo en de Floriade(anders heeft hij niks meer te ....)
  Floriade, mooie openingsshow jammer van het weer. Vrijwilligers, super gedaan, daar kan de regio op bouwen, bedankt.

  veel lees en kijk plezier JEEP

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu maar hopen dat Wim niet zo flauw is om de volgende keer een verhaaltje te schrijven waarin hij de interpunctie vergeet en waarin alle derde personen enkelvoud met een -d eindigen.......

  BeantwoordenVerwijderen