zondag 15 maart 2020

Top 5 – Aan de kerkdeuren van Horst aan de Maas bevestigde coronabriefjes

Zul je altijd zien: wil je na al die jaren eindelijk weer eens naar de kerk om je geestelijke nood te lenigen, zijn er godverdegodver geen missen!


Stel dat Maarten Luther (1483-1546) nu nog leefde, hoe zou hij dan kenbaar hebben gemaakt dat in elk geval tot het eind van deze maand geen missen worden gelezen? Ja, hoogstwaarschijnlijk door middel van een briefje. Maar ik bedoel: hoe zou hij dat briefje aan de kerkdeur hebben bevestigd? Met plakband, met punaises, met duct tape, met nietjes, of toch oudergewoonte met spijkers? We weten het niet, we zullen het nooit weten. Wat ik dankzij een fietstocht langs alle kerken van Horst aan de Maas (je moet toch wat dezer dagen ter bestrijding van de verveling) wél weet, is hoe coronabriefjes aan de diverse kerkdeuren van Horst aan de Maas zijn bevestigd. En, en passant, ook wat er op die briefjes staat.


Alvorens over te gaan tot de onthulling van de Horst-sweet-Horst top 5 van aan de kerkdeuren van Horst aan de Maas bevestigde coronabriefjes nog enkele opmerkingen van algemene aard. Zeventien kerken gezien de afgelopen twee dagen. In Evertsoord, Meerlo en Meterik en bij de hervormde kerk in Horst geen enkele mededeling aangetroffen over het niet doorgaan van kerkdiensten. In Broekhuizenvorst en Melderslo was niets bevestigd aan de kerkdeur, wel in een aanpalend mededelingenkastje.


Resteren elf kerkdeuren met coronabriefjes. Qua beknoptheid van de mededeling spant Broekhuizen de kroon:


Ook qua duurzaamheid scoort het Broekhuizer briefje hoog: al duurt het nog maanden voordat er weer kerkdiensten zijn, dit briefje kan gewoon blijven hangen. Door het noemen van een datum kan dit bijvoorbeeld in America niet:


Als enige heeft men zich in America ondanks de droeve tijden trouwens durven wagen aan de Comic Sans. De frivoliteit blijft elders beperkt tot een afwijkende letterkleur (Kronenberg)


of het gebruik van zowel cursief als vet als onderstreping op één briefje (Hegelsom).


Genoeg geouwehoerd, hier komt ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van aan de kerkdeuren van Horst aan de Maas bevestigde coronabriefjes, waarbij niet zozeer de tekst of de vormgeving maar de wijze van bevestiging de doorslaggevende factor was:

5. Horst


Oogt ondanks de brede plakband niet als een héél stabiel bouwwerk. Welke oetlul van een architect bedenkt nu ook dat zo’n deur zóveel reliëf moet hebben? Ik zou zeggen à la Luther spijkers erin!

4. Sevenum


‘Punaises op alle hoeken?’
‘Misschien boven twee en onder één, gecentreerd? Punaises zijn best duur.’
‘En dan verder verstevigen met gaastape?’
‘Strak plan!’
‘Ziet er wel niet uit.’
‘Ach, wie maalt daar nou om?’
‘Klopt ook wel weer. En Horst-sweet-Horst vertoont zich toch maar zelden in Sevenum.’


3. Grubbenvorst


‘Laten we het nu in één keer goed doen, ik heb écht geen zin om iedere dag te komen controleren of het nog allemaal vast zit.’

2. Lottum


Gewoon wat nietjes erin jassen. Ei van Columbus. Volgende keer wel graag rekening houden met de welvingen van het hout: drie van de vijf bovenste nietjes bereiken het hout niet of nauwelijks.

1. Tienray


Schattig toch, dit werkstukje uitgevoerd in de pauselijke kleuren? Martin Luther eat your heart out! Vette pluim voor pastoor Schreiber!

P.S. Getuigt het overigens in enkele gevallen niet van een tikkeltje grootheidswaanzin om te rekenen op meer dan honderd kerkgangers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten