woensdag 7 juni 2023

Intermezzo – Wet open overheid (2)

Op 14 november van het afgelopen jaar onthulde de NRC dat Grondexploitatiemaatschappij Californië in 2019 en 2020 grote stroken grond in tuinbouwgebied Californië onderhands en tegen een zeer lage prijs had verkocht aan haar eigen directeur, Lodewijk Burghout. Via zijn eigen bedrijf voor zonne-energie liet Burghout vervolgens op die percelen twee zonneparken aanleggen. De provincie Limburg en de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo en Venray zijn betrokkenen in deze zaak omdat ze indirect (namelijk via Ontwikkelbedrijf Greenport BV) aandeelhouder zijn van Grondexploitatiemaatschappij Californië.


Het artikel in de NRC en daaropvolgende artikelen in De Limburger deden nogal wat stof opwaaien. Er werd een onderzoek gedaan waarvan de uitkomsten nog altijd geheim zijn. Een ander onderzoek is nog altijd gaande. Bestuurders hebben collectief besloten hun mond te houden zo lang dat onderzoek niet is afgerond. De Horster wethouder Eric Beurskens (Essentie) heeft zelfs op een bepaald moment verklaard dat hij het geheime onderzoek wel in z’n bezit had maar het niet wilde lezen want ‘dan moet ik er iets over vertellen en dat wil ik helemaal niet’.


In tegenstelling tot Beurskens wilde ik dat onderzoek wél lezen en er wél iets over vertellen. Als betrokken burger was al die vakkundig geproduceerde mist en al dat bewuste getraineer me namelijk te veel. Daarom vroeg ik zowel bij de gemeente Horst aan de Maas als de provincie Limburg in het kader van de Wet open overheid (Woo; voorheen Wet openbaarheid van bestuur ofwel Wob) om inzage in de notulen van de aandeelhoudersvergaderingen van Greenport BV. 



Ik diende die verzoeken in op respectievelijk 4 en 20 april. Volgens de wet moet een overheidsorgaan binnen vier weken een besluit nemen over zo’n verzoek. Lukt dat niet dan staat de wet toe de beslistermijn met twee weken te verlengen. Inmiddels zijn we respectievelijk bijna negen en bijna zeven weken verder maar van zowel de gemeente als de provincie heb ik nog altijd geen bericht over het besluit ontvangen, laat staan dat ik de gevraagde stukken heb gekregen.


Inmiddels word ik gekweld door de vraag wat me het meeste stoort: die niet te verteren gronddeal in Californië? De ondoorzichtige manier waarop overheden, bestuurders en politici daarmee zijn omgegaan en nog steeds omgaan? Of toch het feit dat overheden zich niet houden aan de door henzelf opgestelde regeltjes, wetten aan hun laars lappen en daarmee de democratie van binnenuit ondermijnen?

(Dit stukje verscheen vandaag ook in Via Horst-Venray. Inmiddels heeft de gemeente Horst aan de Maas wel een besluit genomen. Daarover later meer – als niet-jurist kost het me even om het besluit te duiden.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten