woensdag 18 oktober 2023

Intermezzo – Greenport

Uren en uren vergaderde de gemeenteraad van Horst aan de Maas twee weken geleden over het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein in Greenport Venlo. Wat me daarvan het meest is bijgebleven is een uitspraak van wethouder Eric Beurskens (Essentie): ‘We hadden nooit verwacht dat wij bedrijven zouden krijgen die zo groot zijn als die nu in Greenport staan. Ik denk dat we een beetje zijn overvallen in de loop der jaren door wat daar allemaal gebeurde.’ Eerlijk? Jazeker! Maar vooral toch schokkend.


Greenport Venlo is de naam voor het gebied tussen Venlo en Venray. Een enigszins verhullende naam: zoveel groen resteert er niet tussen beide plaatsen. Mede debet daaraan is Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo, de beheerder en ontwikkelaar van Greenport Venlo. Aandeelhouders van het Ontwikkelbedrijf zijn de gemeenten Horst aan de Maas, Venlo en Venray en de provincie Limburg.


‘Ruimte voor ontwikkeling’ voert het Ontwikkelbedrijf als slogan. Wat je ook op het Ontwikkelbedrijf aan kunt merken, die slogan heeft het dubbel en dwars waargemaakt. Zo heeft het ruim baan geboden aan de ontwikkeling van Trade Port Noord. Onder regie van het Ontwikkelbedrijf is dit gebied van vierhonderd hectare tussen Blerick, Grubbenvorst en Sevenum het afgelopen decennium volgeplempt met gigantische bedrijfshallen. De menselijke maat is er ver te zoeken. Van het oorspronkelijke open landschap is niets meer over. ‘Natuur’ is hier gereduceerd tot schaamgroen, schaamschapen, schaamwallen en schaamwater.  


Berouw komt na de zonde. De binnenkort afzwaaiende directeur van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo, Ruud van Heugten, verklaarde twee jaar geleden schaamteloos dat hij voorstander was van strengere richtlijnen voor de bouw van gigantische distributiecentra. En zich achter z’n oren krabbend realiseert Eric Beurskens zich nu ineens dat de slokop met de naam Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo misschien wel eens teveel ruimte kan hebben gekregen en dat we nu met z’n allen met de gebakken peren zitten.


‘We stonden erbij, we keken ernaar en we lieten het maar gebeuren’, zeggen de directeur en de wethouder in feite. Waarom lieten we het maar gebeuren? Hoe kan dat, nota bene bij een bedrijf waarvan drie gemeenten en de provincie de aandeelhouders zijn? Was de almaar voortdenderende trein echt niet te stoppen? Waarom heeft niemand z’n mond open gedaan? Heeft iedereen, bestuurders en gemeenteraden voorop, collectief zitten slapen? Zijn ze gevallen voor mooie praatjes?

(Dit stukje verscheen vorige week woensdag ook in Via Horst-Venray)

12 opmerkingen:

  1. Zie ook Facebook: Wat nu? Horst aan de Maas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik vind dat er te veel en te groot is gebouwd en vernietigd. En ik vind het ook spijtig. Maar ik vind het te negatief om zo richting politiek / gemeentebestuur / overheid te reageren.
    Dit zijn dingen die gebeuren totdat er een overschrijding van een (vooraf) niet duidelijke aan te geven grens plaatsvindt. Een fout / ongerijmdheid die alleen achteraf te ondervinden en te constateren is. Een tijdgeest die voortschrijdt en langzamerhand evolueert en het dan pas zichtbaar maakt. Of de optie niets ontwikkelen zodat er ook geen fouten worden gemaakt. Hoewel dat ook twijfelachtig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een onzin.
      Er is vaak in de raad van Horst op deze ontwikkelingen gewezen en zijn er moties ingediend om deze dingen te stoppen en om zaken te verbeteren. Maar dan werden deze moties afgewezen en moest men wachten. Wethouders wisten dat afspraken over groen niet werden nagekomen.

      Verwijderen
  3. Van B&W niet alleen W, ook B.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal eens met de laatste reactie. Dit speelt al zoveel jaar... Er is zooo vaak op alles gewezen. Het economische belang leek het enige wat telde. Adviezen van deskundigen en inderdaad ingediende moties werden terzijde gelegd. Van nu overvallen zijn, kan in mijn ogen geen sprake zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bedoel met name eens met de op 1 na laatste reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De democratie heeft dus gefaald.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onjuist. De gekozenen hebben meermaals in meerderheid beslist. Met weliswaar een resultaat dat door anderen niet zo werd gewenst.

      Verwijderen
    2. Als je het masterplan klaver 4 bekijkt en met de intentie ervan dan hebben ze er een puinhoop van gemaakt. Zijn ze miljoenen subsidies misgelopen, en proberen de aandeelhouders zich nu onder een miljoenen verlies uit te wurmen. Als je dat nou zou zeggen zeg je de waarheid.

      Verwijderen
    3. Alle EHS bosaankopen (verliesaankopen) hebben ze niet gedaan, terwijl daar een 64Miljoen Rijkssubsidie voor was (prov. Limburg), deze subsidie is in 2021 verlopen. *is getekend door van Heugten, Nu hebben ze al die aankopen naar 2040 doorgeschoven, als alle betrokkenen met pensioen zijn en het geld op is. (de zgn oostelijke staander). Dan is Greenport b.v. opgedoekt en het geld al lang weg.

      Verwijderen
  7. De democratie heeft gefaald als je zegt dat je overvallen bent door de ontwikkelingen, je het ene zegt en het andere doet. Iedereen in de raad was van alles op de hoogte als men zijn controlerende rol serieus neemt. Verrassingen zijn dan niet mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Naar mijn mening mag je dan best van onbehoorlijk bestuur spreken als je miljoenen aan subsidies misloopt. Greenport weigert duidelijkheid te geven. D66/GL/CDA/Essentie stellen geen vragen, ondanks dat de groepopgave een van hun zogenaamde speerpunten is , in hun concept coalitie akkoord. Venlo zegt Greenport MOET het landschapsplan realiseren, en Wethouder Beurskens probeert datzelfde landschaplsplan juist de schrappen, gezien zijn uitspraken mbt tot klaver 7.

    BeantwoordenVerwijderen