zondag 3 augustus 2008

Klein mysterie 20 – Info plakborden

Iedereen overkomt het wel eens: je denkt een briljant idee te hebben, je voert het uit en dan blijkt dat briljante idee bij nader inzien helemaal niet zo briljant. Niets om je voor te schamen, want zoals gezegd overkomt het iedereen wel eens. Erger is het als je toch blijft vasthouden aan je zogenaamd briljante idee, ook als de praktijk heeft uitgewezen dat het eigenlijk maar een prutsidee was. Ik vermoed dat iets dergelijks aan de hand is met de ‘Info plakborden’ van de gemeente Horst aan de Maas. Ooit moet ten gemeentehuize de ergernis over het aanplakken van affiches op trafohuisjes, abri’s, glasbakken en noem maar op, zo hoog zijn opgelopen dat iemand heeft gezegd: ‘En nu is het genoeg! Basta! Uit! Over! Laten we openbare aanplakborden plaatsen, dan is het ongetwijfeld snel afgelopen met dat wildplakken.’ Ik zou dit nu niet meteen willen omschrijven als een briljant idee, maar toch zeker als een sympathiek idee. Hoewel er zaken zijn waar ik me meer aan stoor, zijn veelal schreeuwerige en vaak ook nog half afgescheurde affiches op de meest vreemde locaties niet iets om trots op te zijn. Als de gemeente die wildgroei een halt toe wil roepen door aanplakborden te installeren, valt dat alleen maar toe te juichen. (Dat die borden vervolgens het vreselijke opschrift ‘Info plakbord’ krijgen, is dan weer minder, maar voor de goede zaak ben ik graag bereid dat door de vingers te zien.)
Goed, het briljante (of in dit geval sympathieke) idee was er, de uitvoering was er, maar dan nu de praktijk:Dit zijn foto’s van borden in respectievelijk Horst, Hegelsom en America, maar u moet van mij aannemen dat de borden op andere plaatsen een even trieste aanblik bieden. Hoewel je op trafohuisjes, abri’s en glasbakken nog slechts zelden affiches aantreft, is in dit geval het middel toch duidelijk erger dan de kwaal.
Conclusie: hoe goed bedoeld het idee ook was, in de praktijk blijken de gemeentelijke aanplakborden juist te leiden tot een verdere ontsiering van de openbare ruimte. Weg ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten