maandag 8 september 2008

Klein mysterie 31 – Banken (1)

Behalve poëzie en kunst heeft Watou (zie Intermezzo – Watou) warempel nog wel meer te bieden. Deze bank bijvoorbeeld: Wat een gewéldige bank, en dat zomaar in het wild! Vergelijk dat eens met de gemiddelde Horster bank. Die is van een nietszeggendheid waar je treurig van wordt: vier houten planken, bevestigd aan twee betonnen paaltjes. Overal kom je ze tegen, maar je wordt er niet warm of koud van. Volstrekt fantasieloos.
Ze zijn bepaald niet mijn smaak, maar net iets meer creativiteit valt af te lezen van deze twee typen banken die je in het centrum van Horst vindt:Maar toch: waarom altijd en eeuwig dat hout en nooit eens metaal of polyester? Waarom altijd en eeuwig dat sombere donkergroen en nooit eens een frissere, lichtere tint? Waarom altijd en eeuwig die retro-, welhaast kitscherige vormgeving en nooit eens iets eigentijds of futuristisch? Waarom altijd en eeuwig op zeker spelen en nooit eens met iets gewaagds of prikkelends komen?
Is zelfs een héél klein beetje verbeelding dan echt te veel gevraagd? Als Horst zo nodig mee wil in de vaart der volkeren schept dat verplichtingen. Dan kun je niet aankomen met hopeloos gedateerde banken. Ga om inspiratie op te doen eens in Venlo kijken: Of nee, dat is eigenlijk niet eens nodig. Zelfs binnen de gemeentegrenzen zijn voorbeelden te vinden van banken die getuigen van eigentijdse vormgeving. Zoals die op de perrons van station Horst-Sevenumen die in het centrum van Lottum.Het kán dus wel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten