maandag 6 oktober 2008

Klein mysterie 35 – Lochtstraatberken (1)

Het mag ongelooflijk klinken, maar er zijn mensen die zonder dat iemand ze daartoe dwingt regelmatig de gemeenteraadsvergaderingen van Horst aan de Maas bezoeken. Ik ben zo iemand.
Het bijwonen van de raadsvergaderingen is niet altijd een onverdeeld genoegen. Vaak is het zelfs dodelijk saai. Dan wordt er weer oeverloos doorgezeurd over de punten en komma’s van een onleesbare nota. Maar er zijn ook momenten dat er echt iets te beleven valt, dat er heftige discussie plaatsvindt over een onderwerp dat er wél toe doet. Zo herinner ik me van het afgelopen jaar vuurwerk over de omzetting van de Weisterbeek in een school voor openbaar basisonderwijs. Ook de aanwijzing van het Witveld tot landbouwontwikkelingsgebied en de eventuele vestiging van het Nieuw Gemengd Bedrijf leidden tot veel commotie. Dan is het meteen boeiend en wordt duidelijk of je bij de vorige verkiezingen op de juiste partij hebt gestemd.
Afgelopen dinsdagavond heb ik de eerste helft van de raadsvergadering (live) meebeleefd en daarna (live op televisie) de tweede helft van Arsenal-Porto. Aan beide helften heb ik veel genoegen beleefd. Het voetbal laat ik buiten beschouwing, ik concentreer me hier op de gemeenteraad. De confrontatie tussen raadslid Roy Bouten en wethouder Leon Litjens over woningbouw in Lottum – waarvan ik vooraf hoge verwachtingen had – kwam helaas niet helemaal uit de verf. Daar stond tegenover dat uitspraken van een medewerker van een adviesbureau over de mogelijke opheffing van Grubbenvorst tot een vinnig debatje leidden. De plotselinge zorg van het CDA voor het dierenwelzijn maakte eveneens felle – in mijn ogen terechte – reacties los bij SP en vooral PvdA. Genieten!
Enigszins curieus – ik kom nu bij het kleine mysterie van deze week – was het optreden van de heer Willemsen die insprak namens de bewoners van de Lochtstraat in Melderslo. Hij verklaarde dat men de berkenbomen aan de Lochtstraat moe is ‘naar aanleiding van overlast’. Verder: ‘Heel zeker zijn de mensen er niet op tegen dat er groen is in de Lochtstraat, integendeel, ze willen gewoon kleinere boompjes.’ Dus het zijn niet de rupsvormige katjes, het stuifmeel dat hinderlijk is voor hooikoortspatiënten of de vroege bladval die de overlast veroorzaken, nee, het is de grootte van de berken. Vreemd. Graag zou ik me verder verdiepen in de details van deze kwestie en aanwezig willen zijn bij het gesprek met de Lochtstraatbewoners dat wethouder Stas toezegde. Maar dat feestje gaat aan mijn neus voorbij. Nogmaals de heer Willemsen: ‘Wij willen alleen met de bewoners van de Lochtstraat en de dorpsraad Melderslo aan tafel. Dus dat houdt in: geen verdere belangstellenden erbij betrekken.’ Te vrezen valt daarom dat we hier te maken hebben met een klein mysterie dat voorlopig onopgelost blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten