maandag 28 december 2009

Intermezzo – Radio Kootwijk

Mooi weer Tweede Kerstdag, dus het leek me een goed idee om ook eens een bijdrage aan de CO2-uitstoot te leveren en naar Radio Kootwijk te rijden.Waar ligt Radio Kootwijk?
Midden op de Veluwe, circa tien kilometer ten zuidwesten van Apeldoorn.
Wat is Radio Kootwijk?
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark, gebouwd vanaf 1918 en in steeds verder afgeslankte vorm functionerend tot 1999. Het diende aanvankelijk vooral als communicatieverbinding met Nederlands-Indië en later ook met andere delen van de wereld. Radio Kootwijk is tevens de naam van het dorp dat bij het zenderpark ontstond door de bouw van woningen voor werknemers. Welke functie heeft het zenderpark Radio Kootwijk nu?
Geen. Allerlei wilde herbestemmingsplannen uit het begin van deze eeuw leidden tot niets. Uiteindelijk heeft Staatsbosbeheer het park enkele weken geleden voor een euro overgenomen van de Dienst Landelijk Gebied. De bedoeling is nu dat het complex een bezinningscentrum wordt.Wat vind ik van Radio Kootwijk?
Geweldig. Indrukwekkend. Blikvanger is Gebouw A, een door rijksarchitect Julius Luthmann in 1920 ontworpen hal voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur voor de lange golf. Omdat Luthmann geen hout en ijzer mocht gebruiken, bestaat het gebouw in zijn geheel uit beton. Voeg daarbij dat het tot in het laatste detail is afgewerkt in art-decostijl en u begrijpt dat hier waarlijk sprake is van een voor Nederland unieke architectonische schepping.Helaas was het interieur van het gebouw zaterdag niet toegankelijk, maar de buitenkant alleen al is imposant genoeg. De desolate ligging en de verdere bebouwing (waaronder de watertoren:)in de omgeving van gebouw A (bijnamen: De Kathedraal en De Sfinx) maken het geheel er alleen maar aantrekkelijker op.
Wat heeft Radio Kootwijk met Horst aan de Maas te maken?
Voor zover ik weet helemaal niets. Wel sterkte dit bezoek mij in de overtuiging dat we ook in Horst zuinig moeten zijn op misschien op het eerste gezicht minder tot de verbeelding sprekende gebouwen (denk aan gebouw Mooren, maar ook aan de verpleegstersflat en Elzenhorst). Verder vroeg ik mij af wat de reactie zou zijn als iemand vandaag de dag in Horst op het gekke idee zou komen een gebouw te ontwerpen dat geheel uit staal (zoals dit in Dessau:) of beton bestaat. Je mag hopen dat hem of haar niets in de weg zou worden gelegd.

1 opmerking:

  1. Mooi, ik was er ook al eens. En op 2e Kerstdag was ik er virtueel:
    http://indebuurt.trouw.nl/dichtindebuurt-85-radio_kootwijk_20_maart_2008.html

    BeantwoordenVerwijderen