maandag 25 januari 2010

Top 5 – Referendumwaardige Horster kwesties

Wie wat bewaart, heeft wat. Uit mijn knipselarchief diepte ik twee citaten op over Tweede Kamerlid Camiel Eurlings:
1. ‘Het ergst was natuurlijk Camiel, met dat brouwnederlands, de permanent opgestoken duimen en die kop van een pasgeschilderd draaimolenpaard.’ (Jan Blokker in De Volkskrant van 12 juni 2004)
2. ‘Want in al zijn rechtlijnigheid en humorloosheid toonde Eurlings zich vooral een begaafd populist, iemand die precies aanvoelt wat zijn gehoor wil horen.’ (Frits Abrahams in NRC Handelsblad van 14 januari 2003)Diezelfde Camiel Eurlings is intussen minister. Afgelopen vrijdag maakte hij bekend dat invoering van de kilometerheffing afhankelijk is van de instemming van de leden van de ANWB. Geniale zet van de begaafde populist met de kop van een pasgeschilderd draaimolenpaard die precies aanvoelt wat zijn gehoor wil horen. De macht aan het volk! Na Ger Koopmans – die na het aftreden van burgemeester Leers van Maastricht ineens voorstander is van een gekozen burgemeester – de tweede CDA’er binnen een week die het licht ziet.
Wat is er overigens op tegen om zo’n bindend-referendum-onder-belanghebbenden-met-een-voorspelbare-uitslag-waar-je-je-als-bestuurder-mooi-achter-kunt-verschuilen, ook op lokaal niveau in te voeren? Mijn top 5 van referendumwaardige Horster kwesties:

5. Gebouw Mooren. Stemgerechtigd zijn liefhebbers van nep jaren dertigwoningen. Referendumvraag: moet gebouw Mooren behouden blijven?

4. Landbouwontwikkelingsgebieden. Stemgerechtigd zijn agrariërs die het water tot aan de lippen staat omdat ze niet uit kunnen breiden terwijl dat om te overleven wel noodzakelijk is. Referendumvraag: moeten er meer landbouwontwikkelingsgebieden komen?

3. Volkstuinen Westsingel. Stemgerechtigd zijn de Westsingel-volkstuinders. Referendumvraag: wilt u blijven volkstuinen aan de u zo vertrouwde Westsingel of verkast u liever naar de Americaanseweg waar de grond van abominabele kwaliteit is?

2. IJssalon Passi. Stemgerechtigd zijn ijsliefhebbers. Referendumvraag: de enige Horster ijssalon Passi zal het loodje leggen zonder nieuwbouw aan het Sint-Lambertusplein. Bent u voor of tegen nieuwbouw?

1. Verplaatsing van de Horster kermis naar parkeerplaats Patronaat. Stemgerechtigd zijn de aan de parkeerplaats gevestigde middenstanders. Referendumvraag: bent u voor of tegen verplaatsing van de kermis naar parkeerplaats Patronaat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten