maandag 21 juni 2010

Klein mysterie 171 – Vlagvertoon (2)

Het mooie van zo’n weblog is dat je er af en toe ook wat resultaten van wetenschappelijk onderzoek op kwijt kunt. Zo toonde een diepgravend, op Koninginnedag verricht onderzoek aan dat van alle kernen van de gemeente Horst aan de Maas Meerlo de meest koningsgezinde is. Hoewel, in al m’n onnozelheid gebruikte ik in het onderzoeksverslag niet de term ‘koningsgezind’ maar ‘oranjegezind’. En dat is dus niet bepaald wetenschappelijk. De term ‘oranjegezind’ laat namelijk ruimte voor twijfel open: oppervlakkige lezers zouden abusievelijk kunnen denken dat dat ‘oranjegezind’ op het Nederlands voetbalelftal sloeg in plaats van op het koninklijk huis. Met het laten voortbestaan van die onduidelijkheid is de wetenschap uiteraard niet gediend. En wat is het dan een geluk dat er momenteel een wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt waaraan het Nederlands voetbalelftal meedoet. Want dat betekent oranjegekte en daarmee ook een uitgelezen kans alle eventuele onduidelijkheid over het Koninginnedagonderzoek weg te nemen. Dus deed ik dat de afgelopen dagen nog eens dunnetjes over. Ik besloot de aan een vlaggenmast hangende Nederlandse en oranje vlaggen in naar leden van het koningshuis vernoemde straten in Horst aan de Maas te gaan tellen om daar vervolgens dezelfde rekenkundige formule op los te laten als op 30 april (het aantal vlaggen gedeeld door het aantal straten). Zo kon ik dan toch bepalen wat de meest oranjegezinde kern van Horst aan de Maas is. Zou Meerlo behalve het meest koningsgezind ook het meest oranjegezind zijn? En zou Horst aan de Maas meer konings- of meer oranjegezind zijn? Spannend!Ik begon donderdag in Meerlo. Dit was het resultaat (met tussen haakjes de score van 30 april):
Amaliastraat 0 (0)
Alexanderstraat 1 (0)
Beatrixstraat 5 (5)
Bernhardpad 0 (0)
Bernhardstraat 0 (6)
Christinastraat 1 (1)
Constantijnstraat 0 (3)
Frisostraat 0 (0)
Irenestraat 1 (6)
Julianastraat 6 (9)
Margrietstraat 1 (3)
Mauritsstraat 0 (op 30 april over het hoofd gezien)
Valt dat even tegen zeg: 12 straten en 15 vlaggen resulteren in een score van 1,25. Steekt wel heel erg mager af tegen de 3,0 van 30 april.Een dag later naar Sevenum:
Beatrixstraat 1 (3)
Emmastraat 0 (1)
Julianaplein 0 (0)
Wilhelminastraat 0 (1)
Sevenum laat zich weer eens van z’n kilste kant zien: 1 vlag in 4 straten maakt een beschamende score van 0,25.Zaterdag eerst Horst:
Beatrixstraat 3 (1)
Bernhardstraat 2 (2)
Emmastraat 0 (1)
Irenestraat 4 (1)
Julianastraat 3 (1)
Margrietstraat 2 (2)
Marijkestraat 0 (0)
Oranjestraat 1 (0)
Willem Alexanderstraat 4 (1)
Zo willen we dat zien: 19 vlaggen, 9 straten, score 2,11. Horst, zo kennen we je weer!En tenslotte Grubbenvorst, eveneens op zaterdag:
Beatrixstraat 2 (0)
Irenestraat 2 (0)
Julianastraat 2 (0)
Wilhelminastraat (0)
Kan er mee door, zou ik zeggen: in 4 straten 6 vlaggen leidt tot een score van 1,50.
Welke conclusies kunnen we nu uit dit onderzoek trekken? In de eerste plaats dat Horst de meest en Sevenum de minst oranjegezinde kern van de gemeente is. Verder dat Meerlo en Sevenum meer konings- dan oranjegezind zijn. In Horst en Grubbenvorst is het juist andersom. Een andere conclusie is dat Horst aan de Maas als geheel meer koningsgezind (score 1,68) dan oranjegezind (1,24) is. Dat noem ik nu pas echt een opzienbarende uitkomst. Ik overweeg overigens om het vlaggenonderzoek tijdens dit WK voort te zetten zolang Nederland in het toernooi zit. Naar verwachting zal het aantal Nederlandse en oranje vlaggen namelijk gestaag toenemen. Op die manier valt dan achteraf vrij eenvoudig te bepalen welke kern van Horst aan de Maas de meeste mooiweersupporters (gloryhunters is eigenlijk een mooier woord) telt. En als we die cijfers dan vergelijken met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vallen daar ongetwijfeld ook weer conclusies uit te trekken. Heerlijk, zo’n wetenschappelijk onderzoek. Toch eens kijken of ik er niet op kan promoveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten