donderdag 22 juli 2010

Intermezzo – Kater

Wat een genante vertoning zeg, die gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond. Dan heb ik het niet alleen over de zoveelste episode skatebaanschande (waarover PvdA-PK-raadslid Roy Bouten intussen nieuwe schriftelijke vragen heeft gesteld), maar bijvoorbeeld ook over een wethouder die op het onbeschofte af (anders kan ik het niet noemen) antwoord geeft op aan hem gestelde vragen (klik hier en vervolgens op agendapunt 7) en een burgemeester die na een schorsing van de vergadering weigert te wachten totdat de raad weer voltallig is. Daar hield ik dus, zonder dat ik ook maar een druppel alcohol gedronken had, een fikse kater aan over. Maar dan is er gelukkig nog Galatasaray om die kater weg te spoelen.Cim Bom speelde gisteren in Mönchengladbach tegen aartsrivaal Fenerbahçe. Lang getwijfeld of ik dat reisje van drie kwartier wel moest maken: de tijden dat ik – per definitie oninteressant – vriendschappelijk voetbal live bezocht of op televisie bekeek, liggen ver achter me. Uiteindelijk toch maar besloten om te gaan. En het moet gezegd: het was alweer even geleden dat ik zo’n goed besluit had genomen.34.191 toeschouwers, naar schatting 99 procent Turks of van Turkse afkomst. De ene helft van het stadion roodgeel (Galatasaray), de andere blauwgeel (Fenerbahçe). Een orkaan van geluid al tijdens de warming-up.

Na een kwartier vier gele kaarten en een rode (Selçuk Şahin; Fenerbahçe). Gejoel. Na een half uur 1-0 voor Fenerbahçe (Santos). Vuurwerk vanuit het Fenerbahçe-vak.

Waarschuwing van de stadionspeaker. Meer vuurwerk. Wedstrijd gestaakt.

Oorverdovend gefluit. Wedstrijd hervat. Meer gele kaarten. Politie. Ritmisch handgeklap. Overtredingen. Vuurwerk. Flitsen van de klasse van Arda Turan. Meer vuurwerk. Meer overtredingen. Uitdagend gezang. Meer politie. Uitblinker Alex (Fenerbahçe) uit de wedstrijd geschopt. Hels gebrul. Vuurwerk.Waarschuwing van de stadionspeaker. Overtredingen. Steeds grotere druk van Galatasaray. Gezang. Overtredingen. Nog meer politie. Weer een gele kaart. Vuurwerk.Geen waarschuwing meer van de stadionspeaker. Vrije trap Arda Turan op de lat. Woest gekrijs. Vuurwerk. Waarschuwing van de stadionspeaker. Overtredingen. Laatste minuut. Kopbal Arda Turan net over. Afgelopen. Uitzinnige vreugde (Fenerbahçe).

Stilte (Galatasaray). Gelukkig is er meer tussen hemel en aarde dan genante gemeenteraadsvergaderingen.

1 opmerking: