donderdag 1 juli 2010

Top 5 – Horster autocorsoparkoersen

Nu Johan Derksen en René van der Gijp zo zeker weten dat we wereldkampioen worden, mogen we ons zo langzamerhand wel eens bezig gaan houden met de lokale autocorsoparkoersen. Een autocorso zou ik willen omschrijven als een spontane optocht door een stads- of dorpscentrum van luid toeterende, van vlaggen en andere attributen voorziene auto’s waarvan de inzittenden hun vreugde over een gebeurtenis van grote importantie willen delen met anderen. Dat ‘gebeurtenis van grote importantie’ zou je trouwens ook kunnen vervangen door ‘voetbaloverwinning’ want de enige echte gebeurtenissen van grote importantie zijn voetbaloverwinningen. In het onderhavige geval betreft het uiteraard glorieuze zeges van Oranje op het WK. De tot dusverre behaalde overwinningen waren te vanzelfsprekend om tot een autocorso te leiden. Maar nu onze jongens, alle zwartkijkers ten spijt, achtereenvolgens Brazilië, Ghana en Argentinië in de pan zullen hakken, liggen grandioze autocorso’s in het verschiet. Hoogste tijd dus voor het samenstellen van een top 5 van Horster autocorsoparkoersen. Niet dat dat zo eenvoudig is. Het ideale autocorsoparkoers moet namelijk aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Factoren van belang zijn bijvoorbeeld de verhouding tussen de lengte van het parkoers en het aantal inwoners van de stad of het dorp (hoe meer inwoners hoe langer het parkoers), het aantal etablissementen langs het parkoers (hoe meer hoe beter), het aantal snelheidsremmende verkeersobstakels op het parkoers (hoe minder hoe beter), het aantal pleinen dat grenst aan het parkoers (hoe meer hoe beter) en de kans op tegenliggers (hoe kleiner de kans hoe beter). Horst-sweet-Horst testte alle zestien kernen van de gemeente Horst aan de Maas op hun autocorsoparkoersgeschiktheid en kwam op basis daarvan tot de volgende top 5:5. Horst.
Parkoers: Herstraat – Gasthuisstraat – Hoofdstraat – Loevestraat – Groenewoudstraat – Jacob Merlostraat.
Perfecte verhouding tussen lengte parkoers en aantal inwoners, kans op tegenliggers nagenoeg uitgesloten, weinig obstakels. Maar helaas relatief weinig etablissementen en vooral: een gebrek aan pleinen. Het Lambertusplein wordt slechts geschampt en Wilhelminaplein en Veemarkt blijven zelfs geheel links liggen, terwijl dat toch traditioneel de centra van de Horster Oranjefeesten zijn.4. Broekhuizenvorst.
Parkoers: Kerkstraat.
Slechts één, levensgroot minpunt: het gebrek aan etablissementen. Eetcafé Het Dörp ligt net buiten het parkoers. Opname in het parkoers zou de route veel te lang maken. 3. Grubbenvorst.
Parkoers: Pastoor Vullinghsplein – Pastoorstraat – Lottumseweg.
Naar rato van het aantal inwoners eigenlijk een te kort traject. Wel ruim voldoende etablissementen, maar te veel kruip-door-sluip-door en te grote kans op onduidelijkheid (wel of niet voorlangs het voormalige gemeentehuis en het Steakhouse?). 2. Lottum.
Parkoers: Broekhuizerweg – Markt – Pastoor Kerboschlaan.
Enige bezwaar vormt eigenlijk de vrij grote kans op tegenliggers. Maar pas echt roet in het eten gooit de kermis – althans voor het corso na de 5-0 tegen Brazilië.1. Sevenum.
Parkoers: Markt – Peperstraat – Monseigneur Evertsstraat – Raadhuisstraat.
Geen enkele twijfel mogelijk. Voldoet aan alle voorwaarden. Spoedt u morgen, dinsdag en volgende week zondag naar Sevenum voor de ultieme autocorsoparkoerservaring.

P.S. Vlaggenmaakster bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten