zaterdag 7 augustus 2010

Klein mysterie 189 – Bontkraag

In het kader van mijn ‘leer-je-eigen-gemeente-kennen-toer’ belandde ik onlangs in de Elsbeemden in Sevenum. Een prachtig kleinschalig beekdalgebied, zeker als je je weet af te sluiten voor het constante achtergrondlawaai van het op de nabije A67 voortjakkerende verkeer. Ik trof er dit stilleven aan:Ter verduidelijking: op de bank ligt een houten plankje waarop met nietjes een in matige kwaliteit afgedrukte beduimelde foto is bevestigd. Rechts naast de bank staat een houten paal. Dat plankje en foto oorspronkelijk waren vastgeklonken aan de houten paal staat buiten kijf. Voor de rest roept het tafereel slechts vragen op. Zijn de paal, het plankje en de foto restanten van een speurtocht die hier ooit heeft plaatsgevonden? Over het hoofd gezien bij het opruimen? Zou kunnen, hoewel je in de nabije omgeving dan misschien meer palen, plankjes en foto’s zou moeten aantreffen. Iets dat niet het geval is.

Over naar het meest intrigerende element: de foto. Links een man en een vrouw. Daarnaast een jongetje van een jaar of drie op een grotemensenfiets die wordt vastgehouden door een bebaarde man met bril. Enigszins verscholen achter de bebaarde man met bril een vrouw met een jas met bontkraag. Verstopt achter de vrouw met een jas met bontkraag de achterpoten van een hond. Rechts naast de vrouw met een jas met bontkraag drie jongere vrouwen in het gezelschap van twee zwarte honden. Tot zover de feiten. Nu de interpretatie, míjn interpretatie. De man en vrouw links zijn de opa en oma van het jongetje, de bebaarde man met bril is z’n vader. De vrouw met een jas met bontkraag is behalve dochter van de man en vrouw links en echtgenote van de bebaarde man met bril ook moeder van het jongetje. De achter de vrouw met een jas met bontkraag verstopte hond behoort toe aan de man en vrouw links. De drie jongere vrouwen zijn toevallige passanten. Zussen die hebben besloten de honden van hun ouders uit te laten om de verveling van de zondagnamiddag te doorbreken. De meest vrijgevochten van de drie heeft haar jas thuisgelaten. Lente hangt immers in de lucht. Mag ook wel na die natte winter die de ballastweg heeft herschapen in een modderpad. Intussen vraagt de vrouw met een jas met bontkraag zich af of die bontkraag nog wel kan anno 1975, zeker nu ze via haar man regelmatig verkeert in kringen van langharige wereldverbeteraars. Maar ja, die jas is wel haar pronkstuk. Kan ze net zo moeilijk afstand van doen als haar man van die antieke fiets die z’n vader ooit in België kocht. Hamvraag is natuurlijk wat de foto hier op deze plek doet. Is het een willekeurig van internet geplukte foto of bestaat er een verband tussen foto en plek? Maar welk dan? Hebben een of meerdere personen op de foto hier in de buurt gewoond? Is het jongetje hier verwekt? Is de hond van de man en vrouw links hier voor het laatst gesignaleerd? Heeft de meest vrijgevochten van de drie zussen hier een eind gemaakt aan haar relatie met de bebaarde man met bril? Ligt hier sinds 1977 de bontkraag begraven?

N.B. Toen ik gisteren terugkeerde naar de Elsbeemden in de hoop betere foto’s te kunnen maken, was er nog slechts één element van het oorspronkelijke stilleven over:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten