maandag 13 september 2010

Actualisatie – Oproep (2)

Nu Herman Tjeenk Willink (hoorde ik hem vanmiddag nu werkelijk zeggen ‘Ik ben er redelijk lauw loene in’?) alle seinen voor een coalitie van CDA, PVV en VVD weer op groen heeft gezet, is het misschien goed om eens te kijken wat er is gebeurd met mijn oproep van 2 augustus. Ik vroeg de twitterende en bloggende Horster CDA’ers toen zich hardop uit te spreken tegen die beoogde coalitie. Zes weken hebben ze daarvoor de tijd gehad. Lang genoeg om nu maar eens de balans op te maken. Laten we ze een voor een langs lopen.
Gedeputeerde Ger Driessen bood al enkele uren na mijn oproep duidelijkheid en betoonde zich overtuigd voorstander van de beoogde coalitie. Raymond Knops gaf vorige week dinsdag in De Volkskrant openheid van zaken: ‘Er is onderhandeld met de PVV en ik was het daarmee eens.’ Burgemeester Kees van Rooij deed op z’n weblog geen uitspraken over de kabinetsformatie.
Wethouder Leon Litjens leek vanaf 30 juli wel van de aardbodem verdwenen, totdat ie gisteravond ineens twitterde vanuit … Shanghai. Maar niet over de kabinetsvorming. De twee andere CDA-wethouders, Loes Wijnhoven-Dirckx en Ger van Rensch zijn geen twitteraars maar bloggers. Dat wil zeggen: het laatste bericht op het weblog van Loes Wijnhoven-Dirckx dateert van eind april.
Ger van Rensch meldde op 6 augustus dat hij veel nadenkt over de landelijke ontwikkelingen: ‘In hoeverre kun je als wethouder je persoonlijke overtuiging in de strijd gooien? Ik neem aan dat veel bestuurders op dit moment hiermee worstelen.’ Een waarschijnlijk nog immer voortdurende worsteling, want na 6 augustus uitte hij zich niet meer over dit onderwerp.
Resteert Marlies Janssen-Kusters, het sinds 21 juli twitterende CDA-raadslid uit Meerlo. Zette zich tot tweemaal toe af tegen wat intussen de mastodonten zijn gaan heten. Op 17 augustus: ‘Ruim baan voor alle zelfbenoemde partijprominenten in de pers. Of het CDA er iets mee op schiet?’ En een dag later: ‘Oudgedienden van het CDA roepen om het hardst. Is het dan zo moeilijk vertrouwen te hebben in je opvolgers? Times change, heren.’ Op 31 augustus voorspelde ze dat het CDA zou stoppen met de coalitieonderhandelingen. ‘Is dat goed? ja en nee en ja en nee en ja en nee.’ Tenslotte na het opstappen van Ab Klink als Tweede Kamerlid: ‘Verstandig besluit van Ab Klink. Na zo'n brief-actie is betrouwbaarheid weg.’Conclusies:
1. mijn oproep van 2 augustus was aan dovemansoren gericht;
2. de nalatenschap van Leopold Haffmans is bij de huidige generatie Horster CDA’ers in goede handen;
3. de twitterende en bloggende Horster CDA’ers leggen de loper uit voor Bruin I.Duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten