woensdag 29 september 2010

Intermezzo – Zwartrijders

Onderweg naar huis reed ik gisteren aan het eind van de middag door de Loevestraat. Bijna aangekomen bij de splitsing met Venrayseweg en Jacob Merlostraat parkeerde enkele auto’s voor me ineens iemand z’n stationcar langs de straat, pal voor de ingang van Snackpoint Horst. De betreffende automobilist dook de snackbar in, z’n auto achterlatend op nog geen drie meter van de drukke splitsing. Ergerlijk en illegaal verkeersgedrag. Maar nu ook weer niet ergerlijk en illegaal genoeg om er enige ophef over te maken. Maakte het feit dat de automobilist een bekende Horster politicus van CDA-huize was, zijn gedrag ergerlijker en illegaler dan het al was? Nee. Trouwens, dat verkeersgedrag zou even ergerlijk en illegaal zijn als de automobilist een brildrager, een meisje met blauw haar, een jongen met een spleetje tussen z’n tanden, een bejaarde met een pet dan wel een Marokkaan was geweest. Waarschijnlijk zou ik nooit meer bij het voorval hebben stilgestaan, als ik niet bij thuiskomst deze tweet had gelezen, enkele uren eerder afgescheiden door Raymond Knops, het Meterikse Tweede Kamerlid voor het CDA: net in trein: stel jongens (van marokkaanse komaf) reist zwart in trein. eentje probeert te corrigeren. Verbaal lak aan gezag. #likopstuk.Ik doe er misschien beter aan alvast aan dit soort uitlatingen te wennen, maar ik word woest als ik zoiets lees. Moedeloos ook. En verontwaardigd.
Hoe moest ik die emoties uiten?
Een half uur lang met m’n hoofd tegen een muur bonken? Zou ik alleen mezelf mee hebben.
M’n woede van me af twitteren, zoals bijvoorbeeld Roy Bouten, Thijs Coppus en Els van der Molen deden? Ik twitter niet.
Een stukje op m’n weblog dan maar? Ok.
Cynisch, boos, vermanend, belerend, verontwaardigd, moralistisch, ironisch? Ik wist het niet. Na een uur niet, na twee uur niet, na tien uur niet, na twintig uur niet. Totdat ik me ineens het voorval van gisteren op de splitsing Loevestraat – Jacob Merlostraat – Venrayseweg herinnerde. Was daar geen analogie? Net als ik was Raymond Knops getuige geweest van een staaltje ergerlijk en illegaal gedrag. Maakte het feit dat ‘mijn’ automobilist een bekende Horster politicus van CDA-huize was, zijn gedrag ergerlijker en illegaler? Nee. Maakte het feit dat de zwartrijders van Raymond van ‘Marokkaanse komaf’ (anderen wezen er al op dat het knap is dat je dat er aan de buitenkant aan kunt zien) waren, hun gedrag ergerlijker en illegaler dan het al was? Nee. Trouwens, dat gedrag zou even ergerlijk en illegaal zijn als de zwartrijders brildragers, meisjes met blauw haar, jongens met een spleetje tussen hun tanden, bejaarden met een pet dan wel bekende Horster politici van CDA-huize waren geweest.Wie ooit op zoek mocht zijn naar een schoolvoorbeeld van populisme, kan ik bovenstaande tweet van Raymond Knops van harte aanbevelen.

2 opmerkingen:

  1. Wim, inderdaad erg ergelijk. In Loevestraat bij kruising met Thomeerstraat staat ook vaak een witte auto illigaal geparkeerd. Mn de bussen kunnen er dan bijna niet door. Goed dat je deze zaken onder de aandacht brengt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is die Leon van het CDA?

    BeantwoordenVerwijderen