maandag 16 mei 2011

Klein mysterie 252 – Knip

Soms vraag je je af wat wethouders bezielt. Neem nu Freek Selen, wethouder van de gemeente Horst aan de Maas, met onder meer verkeer in zijn portefeuille. Liet onlangs weten het alternatief dat het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg heeft ontwikkeld voor De Knip in Grubbenvorst een ‘interessant idee’ te vinden. Dan heb je er dus helemaal niets van begrepen. Z’n enig mogelijke reactie had moeten luiden: ‘Wie aan De Knip komt, komt aan mij.’
Wat is De Knip eigenlijk? Laat ik daarvoor eens leentjebuur spelen bij Hallo Horst aan de Maas. Dat omschreef De Knip op 20 mei 2010 als volgt:
‘De ‘knip’ is een kunstmatig aangelegde blokkade op de Venloseweg die het autoverkeer vanuit Grubbenvorst ontmoedigt om via deze weg naar Venlo te rijden. In het midden van de versperring zit een zuil die in en uit de grond kan schuiven. Bussen, hulpdiensten en enkele bewoners aan de Venloseweg kunnen met een afstandsbediening de zuil laten zakken wanneer ze er met hun auto door moeten. Alle andere automobilisten die vanuit Grubbenvorst bij de knip aankomen worden de Sint Jansweg opgestuurd. Na zo’n tweehonderd meter komt men op een soort rotonde en rijdt men weer terug richting de knip om vervolgens de weg naar Venlo te vervolgen.’
De Knip is een tenenkrommende infrastructurele aanfluiting. De Knip doet je twijfelen aan de verstandelijke vermogens van verkeersambtenaren. De Knip leert elke automobilist een lesje in nederigheid. De Knip is om tegen het plafond te vliegen van ergernis.
Maar bovenal is De Knip uniek. Enig in zijn soort. De Knip als het unique selling point van Horst aan de Maas. Een toeristische attractie op nauwelijks een kilometer afstand van het Floriadeterrein die je in de markt moet zetten. De Knip kan Horst aan de Maas definitief op de wereldkaart kan zetten.
En wat zegt wethouder Selen? Hij vindt een alternatief voor De Knip een ‘interessant idee’. Ammehoela. Nee, dan had Ria Oomen het anderhalf jaar geleden beter gezien. Geklaag over De Knip noemde ze ‘typisch denken in termen van problemen in plaats van kansen’.
De Europarlementariër uit Maasbracht prees juist de creatieve oplossing voor een ingewikkeld infrastructureel probleem: ‘Doe daar dan iets mee. Vent het uit, wrijf het de bezoekers onder de snot, maak er een toeristische attractie van. Succes gegarandeerd.’
Een bezoekje aan De Knip deed me vorige week plotseling ook de filmische potentie van De Knip beseffen. Leefde Jacques Tati nog maar. Hij had gegarandeerd weg geweten met De Knip. Maar Rowan Atkinson kon wel eens een waardig vervanger zijn. In gedachten zie ik hem in Mr. Bean and The Cut al allerlei capriolen uithalen met z’n limoengroene Mini 1000 bij De Knip. Succes verzekerd. Ter inspiratie alvast twee korte filmische impressies van De Knip voor Rowan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten