maandag 29 augustus 2011

Actualisatie – Olifantspaden (6)

Om nu alvast vet en met HOOFDLETTERS in uw agenda te noteren: 22 september Horst-sweet-Horst Olifantenpaadjesavond in café Cambrinus, Venrayseweg 94 te Horst!
Een paar maanden geleden refereerde ik in enkele stukjes aan het fotoboek dat Jan-Dirk van der Burg in mei publiceerde over olifantenpaadjes.
Toen ik daarna op de olifantenpaadjeswebsite van Jan-Dirk ontdekte dat hij ook lezingen (inclusief film) verzorgde over dit zo boeiende fenomeen, wierp ik eens een balletje bij hem op. Hij reageerde enthousiast en bleek bereid in ruil voor een reiskostenvergoeding naar Horst af te reizen. Ondanks de tegenvallende respons op mijn oproep om uw belangstelling voor een olifantenpaadjesavond aan mij kenbaar te maken, vond ik dat ik deze uitgelezen kans niet mocht laten liggen en besloot ik het er maar op te wagen. En al helemaal nadat ik in Jan Duijf, de uitbater van Cambrinus, een enthousiaste, welwillende en meedenkende bondgenoot had gevonden. Je maakt mij trouwens ook niet wijs dat er niet minimaal 25 mensen te vinden zijn die zo’n avond bij willen wonen.
Nadere details over het programma volgen nog, maar ga er maar vanuit dat de presentatie van Jan-Dirk vooraf wordt gegaan door een fietstocht (bij goed weer) dan wel wandeltocht (bij slecht weer) langs en over een aantal Horster olifantenpaadjes. Verder ben ik in een vergevorderd stadium van onderhandeling met enkele gastsprekers over de voordracht van een column over olifantenpaadjes. Zegt, mailt, blogt, twittert, skypet, chat, pingt en facebookt het voort!
Intussen begin ik me steeds meer dingen af te vragen over olifantenpaadjes. Kan bijvoorbeeld mijn vermoeden dat olifantenpaadjes veeleer een stads
dan een dorps verschijnsel zijn met feiten worden gestaafd? Hoe groot is het percentage straten en wegen dat z’n bestaan als olifantenpaadje is begonnen? Of is het misschien zo dat elk onverhard pad in wezen een olifantenpad is? Klopt mijn verklaring voor de kromming in veel olifantenpaadjes of heeft Peter van Straten gelijk? Waarom zijn die paadjes juist naar olifanten genoemd? Is, zoals Jan Duijf veronderstelt, het Horster woord voor olifantenpaadje inderdaad ‘knienspedje’?
Mocht er op 22 september aan het einde van de avond nog tijd over zijn (iets waar ik niet van uit ga), dan hoeven er in elk geval geen pijnlijke stiltes te vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten