maandag 3 oktober 2011

Klein mysterie 282 – Nette jongen

‘Het is een nette jongen, zo’n jongen die we hier allemaal wel zouden willen hebben. Hij volgt een opleiding. Woont hier al bijna tien jaar. Net voordat zijn volwassen leven begint, wordt hij uitgezet.’ Deze woorden tekende De Volkskrant op uit de mond van het inmiddels Hegelsomse Tweede Kamerlid Raymond Knops. De krant publiceerde ze in de editie van 24 september. De woorden hebben betrekking op Mauro Manuel, de 18-jarige jongen die na een verblijf van acht jaar bij z’n Nederlandse pleegouders mogelijk dient terug te keren naar z’n geboorteland Angola. Raymond Knops verzet zich tegen die gedwongen terugkeer. Dat siert hem, al mag je van ieder fatsoenlijk mens verwachten dat hij of zij tegenstander is van gedwongen terugkeer van Mauro.
Tot zover de complimentjes. Er is namelijk ook iets dat me tegenstaat aan de woorden van Raymond Knops. En wel de eerste zin. En meer in het bijzonder het woord ‘nette’. Sinds wanneer is de mate van netheid een criterium om mensen die hier al meer dan de helft van hun leven wonen al dan niet uit te zetten? Wat als Mauro geen nette jongen was geweest, maar een homoseksuele jongen? Of een godsdienstwaanzinnige jongen? Of een blowende jongen? Of een rechts-extremistische jongen? Of een PSV-aanhangende jongen? Of een vervelende jongen? Was Raymond dan wel voorstander geweest van een gedwongen enkeltje Angola voor Mauro?
De enige die deze vraag kan beantwoorden, is Raymond zelf. Natuurlijk zou ik ’m een e-mail kunnen sturen met het verzoek om een antwoord op mijn prangende vraag. Toch zie ik daar van af. Ik wil ervoor waken Raymond te overvoeren. Op 15 augustus vroeg ik ’m namelijk ook al beleefd om te reageren op een andere vraag. Anderhalve maand later zit ik nog altijd te wachten op een (eerste) reactie. En zoals bekend moet je een broedende kip niet storen. De vraag over Mauro gaat dus pas de deur uit zodra de vraag over de huldeblijk aan de schietende agent van een antwoord is voorzien.
Ondertussen vraag ik me af in welke vreemde bocht Gerd Leers zich nu weer gaat wringen om tot de slotsom te komen dat Mauro toch in Nederland mag blijven. Ooit moet die man toch een hekel aan zichzelf gaan krijgen?
Overigens lijkt Muzghan me best een nette meid.

2 opmerkingen:

 1. Marjolein Damstra4 oktober 2011 om 18:54

  Muzhgan is zeker een nette meid, die hier inmiddels ook aan een middelbare opleiding is begonnen. Na twee en half jaar onderwijs in haar 13 jarige leeftijd is zij begonnen in een Havo brugklas. Gelukkig heeft ze deze kans gekregen. Zij grijpt deze kans nu met beide handen aan en doet haar uiterste best. Ze is niet tevreden met een acht, maar wil eigenlijk minstens een 9 halen, in de hoop dat ze ooit een diploma zal halen. Want wordt ze terug gestuurd naar Iran, dan zal het volgen van onderwijs er voor haar niet meer inzitten.
  13 jaar en blijven knokken voor je toekomst, terwijl je aan alle kanten wordt tegengewerkt. Ik kan er alleen maar HEEL VEEL RESPECT voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat Leers en die domme Knops en die vermaledijde en stigmatiserende politici een voorbeeld nemen aan deze woorden:
  Ik ben een Nederlander, ik ben trots op mijn Marokkaans bloed en ik heb een fokking Gouden Kalf! (Nasrdin Dchar)
  Waarom moeten allochtonen het gevoel hebben dat ze bang moeten zijn, zich moeten bewijzen (en netjes moeten zijn),terwijl de problemen (welke problemen?)in dit land veroorzaakt worden door zich verrijkende bankiers en ex-politici?

  Zo.
  Ik moet toegeven: het is wel eens lekker om stigmatiserend bezig te zijn....

  BeantwoordenVerwijderen